Вежди Рашидов иска съд за всеки, отричащ Възродителния процес

29009
Вежди Рашидов иска съд за всеки, отричащ Възродителния процес
Снимка: БГНЕС

Отричането на Възродителния процес е престъпление и прокуратурата трябва да се сезира срещу всеки, който твърди обратното. Това заяви в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия бившият културен министър и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Помня баща ми, който беше миньор по онези времена. Прекръстиха го Лефтер – благозвучно гръцко име. Аз пък трябваше да доказвам, че името Вежди съществува в песен – песен за Веждю войвода, спомни си Рашидов.

ДПС иска БСП да се разграничи от депутатите си, подкрепили отмяната на осъждането на Възродителния процес

Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решен...

За ДПС веднъж завинаги да се разбере – 1984 година тези, които не искаха да се прекръстват, ги обявиха за крайни турски националисти. 1985 година ги вкараха в затвора. 1987 година почна Перестройката, а с Доган, който е в затвора, връзка имаше само наблюдаващият му офицер. А след това Андрей Луканов направи най-голямата беля – даде на Ахмед Доган да се „оправя” с българските турци. Ръководството на ДПС е съставено от членове на Държавна сигурност. Доган си пиеше с кафето с Тодор Живков, а три месеца преди да влезе в затвора, внася донос срещу Касим Дал – това в досиетата го пише, обръщаха ми се червата, като го четях, разказа бившият културен министър.

Никой не осъдиха за Възродителния процес – само се прехвърли "грижата" за една част от обществото на едни хора, добави Рашидов.

Сега караницата между БСП и ДПС е заради „Южен поток” – за едни пари. Там има милиарди и различни кръгове фирми. На ДПС и БСП не им пука за държавата, сигурен е Рашидов. Негласуващите, които стават все повече, ще държат на власт няколко души от ДПС, добави той.

Рашидов разказа и какво се случи в НДК. Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева (бел. ред. - дългогодишно пресаташе на ДПС) по конституция няма право да сменя нищо в ръководството – за това нещо ако аз бях министър, щях да я махна мигновено. А ДПС просто иска да направи НДК пак търговско дружество, а не да е собственост на Министерството на културата. Всичко в НДК вече на практика е уволнено, заяви Рашидов.

От ДПС поискаха Възродителният процес да се изучава по история

"Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска днес секре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика