"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило": Денков разкри как в Европа гледат на България

9210
"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило": Денков разкри как в Европа гледат на България
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков, който бе част от Мюнхенската конференция по въпросите за сигурността, обяви, че на форума се е стигнало до три основни заключения.

Европа е единна, а САЩ?

Първото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет. "Това трябва да стане бързо и да бъде общо усилие. Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило", обяви премиерът в контекста на войната в Украйна и нуждата европейските страни да предоставят оръжие на Киев за борба с руската агресия.

Още: Денков: Всеки европеец трябва да е наясно за опасността от войната (СНИМКИ)

"Второ, има силна подкрепа в САЩ за Украйна и тези спорове по медиите не отразяват желанието и на демократите, и на републиканците в Конгреса и Сената да намерят решение. Да, може да се забави малко, но има единно мнение", смята Денков.

Припомняме, че пакетът от 95 млрд. долара за Украйна (60 млрд.), Израел и Тайван бе приет от Сената на САЩ, но е в безизходица в Камарата на представителите, където близките до Доналд Тръмп републиканци не желаят дори да го допуснат до гласуване. В това число влиза и председателят на долната камара Майк Джонсън.

Още: Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата

"Трето, тази помощ трябва да дойде бързо – така че и в Европа, и в Щатите се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", заяви Денков пред журналисти в неделя, 18 февруари.

Снимка: Правителствена пресслужба

Какво смятат партньорите за България?

"Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг на НАТО, Черно море. Това е част от общата отбранителна линия на източния фланг", обясни премиерът.

Ротацията

Той не е очаквал това, но процесът на ротацията в правителството ни "привлича много внимание". "Всички казаха - надяваме се да го направите успешно", посочи Денков.

"Ротацията има смисъл, за да може управлението да изпълнява управленската програма и да вървим по европейски път с развитие на икономиката и ръст на приходите на хората", допълни той.

Денков каза, че не са обсъждали с вицепремиера Мария Габриел дали настоящият премиер ще стане външен министър при ротацията. Той заяви твърдо, че на 6 март ще подаде оставката си. "Правителството продължава да работи в оставка, няма драма, освен ако не му се пречи да работи", добави премиерът.

"Трябва да намерим решение, което да е приемливо и за двете страни. Трябва да има контакт с външните партньори и той може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Мария Габриел", каза Денков в защита на тезата си защо трябва да стане външен министър.

Още: Блинкен пред Денков и Габриел: България показва лидерство в Черноморския регион (ВИДЕО)

Развитие по Шенген

Попитан дали Австрия ни е дала точна дата за евентуално приемане на България и Румъния в Шенген и чрез сухопътните граници, Денков отвърна: 

Следващата помощ от България за Украйна и има ли забавяне? "Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение. С австрийския външен министър говорихме, че трябва да подновим преговорите, за да намерим решение, свързано с датата. Забавянето по границите е проблем за всеки бизнес".

Военният министър Тодор Тагарев пък не отговори конкретно на въпрос планираме ли следващ пакет от помощи за Украйна и какъв е той. "Нашата политика е постоянно да анализираме заявките на Украйна и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем публична информация", заяви Тагарев.

Още: Денков на Мюнхенската конференция: Имаме широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика