ВСС може да спре процедурата за нов главен прокурор, но не заради искането на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

5143
ВСС може да спре процедурата за нов главен прокурор, но не заради искането на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) може да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Това загатна членът на Прокурорската колегия Гергана Мутафова пред журналисти на 3 юли.

Само че причината за евентуалния ход няма да е декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС от миналата седмица, в която те призоваха ВСС да прекрати процедурата, а делото в Конституционния съд.

Киселова: Цацаратурата не беше по-добра от гешевтурата

Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило. Причината не е само в личността, в...

То започна по искане на вече освободения обвинител номер едно Иван Гешев, който атакува приетия от 49-ото Народно събрание механизъм за разследване на главния прокурор, промените в Закона за съдебната власт и НПК. По-конкретно - Гешев настояваше КС да се произнесе по частта, в която топ обвинител вече може да бъде свален с 13 гласа от ВСС, а не със 17, както беше преди. Съдът още не е взел решение, а междувременно за и.д. главен прокурор бе избран Борислав Сарафов. Гешев пита КС още дали ВСС с изтекъл мандат може да го свали.

Пленумът на съвета стартира процедурата за избор на следващия постоянен главен прокурор. Номинации могат да се правят в 4 поредни заседания, първото от които е предстоящото в четвъртък. Самият избор е предвиден за 26 октомври.

Мутафова каза днес, че изборът на нов главен прокурор може да бъде спрян до произнасянето на Конституционния съд, а след това може да се търси решение и възможност за удължаване на процедурата, предаде в. "Сега". Тя обаче напомни, че Административнопроцесуалният кодекс казва и че производството не се спира, когато това може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси.

"Това са две части на една и съща монета – спирането и неспирането поради наличието на друг, по-важен държавен или обществен интерес. Това е изцяло в преценка на административния орган – да прецени кой от двата интереса е по-важен за охраняване", коментира Мутафова.

Нинова: Лодката на Христо Иванов акостира в прегръдката на ДПС

"Днес се видя отново, че съдебната реформа приключи, но подмяната продължава.Лодката на Христо Иванов акостира в прегръдката на ДПС. ПП...

Решението по същество по конституционното дело обаче би имало значение само при самото гласуване за следващия главен прокурор, което е насрочено за 26 октомври.

Припомняме, че на 30 юни ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоваха ВСС да не избира нов главен прокурор. Проектът бе посписан от Бойко Борисов, Деница Сачева, Никола Минчев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Междувременно министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че на следващото заседание на Пленума на ВСС ще предложи спиране на процедурата за избор на нов обвинител номер едно.

ОЩЕ: ВСС може да отреже Иван Гешев за стотици хиляди лева

Тошко Йорданов обвини ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в политическо вмешателство във ВСС

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в политическо вмешателство във ВСС. Причината е внесената от формац...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика