Вторите осем F-16 - пореден сблъсък между служебното правителство и ГЕРБ

6503
Вторите осем F-16 - пореден сблъсък между служебното правителство и ГЕРБ
Снимка: Getty Images/Guliver

Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. Това съобщи за втори път за по-малко от 24 часа министерството на отбраната.

От министерството напомнят, че парламентът утвърди проект за купуване на 16 самолета - още по времето на третото правителство на Бойко Борисов. "Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение", гласи съобщението, с което се припомня, че одобрените проекти от Народното събрание са Проект за инвестиционен разход (ПИР) за "Придобиване на нов тип боен самолет" (Решение на Народното събрание от 2 юни 2016 г., обнародвано в ДВ, бр. 43, от 07.06.2016 г.), а впоследствие и неговата актуализация - Актуализиран проект за инвестиционен разход (АПИР) "Придобиване на нов тип боен самолет" (Решение на Народното събрание, обнародвано в ДВ, бр. 51, от 19.06.2018 г.).

Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби заради самолетите F-16

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) пусна сигнал до временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби...

Това, което се прави сега, е подготовка за реализацията на втория етап на проекта - т.е. придобиването на вторите 8 изтребителя. "Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н.", казват от Министерството на отбраната. И уточняват, че писмото-заявка "не създава никаква правна и финансова обвързаност на министерството за подписване на договор".

"Само след приемането на ПИР от парламента (в случай, че същият бъде приет), може да се пристъпи към подписване на договор, който ще бъде реализиран едва след като Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на проекта. Т.е. в случая става дума единствено за получаване на задължителна информация за реализиране на проекта. Крайното решение - кога, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в правомощията и отговорностите единствено на Народното събрание и на следващо редовно правителство. Същият път беше извървян и при подписването на първия договор", обобщава министерството.

ГЕРБ не мисли така

В декларация от парламентарната трибуна, депутатът на коалицията ГЕРБ-СДС Христо Гаджев каза следното - че "служебното правителство на Радев развива потайно е процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16. Ние знаем, че правителствата на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това винаги става на тъмно".

Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

Докъде стигна модернизацията на армията ни, след като от години се говори и работи в три направления - военновъздушните ни сили, военно...

Според декларацията, прочетена от Гаджев, "правителството сега е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите F16. След получаването му, Министерски съвет ще внесе в Народното събрание проект за инвестиционен разход с точните параметри на договора. Веднага след евентуалното му приемане от НС, следващият кабинет трябва да подпише договора. Важно е да се знае, че този документ ще има срок на валидност, с който следващото НС ще трябва да се съобрази.".

Четейки декларацията, Гаджев заяви, че "това е пътната карта, изготвена от правителството на ГЕРБ за следващото редовно правителство". Съответно той каза и, че ГЕРБ "със задоволство констатира, че продължаването на тази политика е правилен подход". "Само не разбираме защо това се прави в пълен мрак. Можем само да предположим, че се държи в тайна заради многото тежки думи, които бяха казани по темата. Да бъдат така добри и да дойдат поне в комисия по отбрана да ни запознаят", се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика