Външните министри на ЕС осъдиха руските нападения в Украйна

1183
Външните министри на ЕС осъдиха руските нападения в Украйна
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Николай Милков участва днес в редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, което се състоя в Люксембург. Основните акценти в дневния ред бяха руската агресия срещу Украйна, отношенията на ЕС с Китай, ситуацията в Иран, Буркина Фасо, Ливан, Етиопия, климатичните промени (подготовка на COP27), Босна и Херцеговина, подписаният между Турция и Либия Меморандум относно въглеводородите и Стратегията за свързаност на ЕС “Глобален портал”. 

Външните министри на ЕС изразиха сериозно безпокойство от продължаващата руска военна агресия срещу Украйна. Осъдиха последните нападения, извършени от руската армия срещу Киев и други украински градове, както и руските атаки срещу мирни жители и гражданска инфраструктура. Съветът одобри отпускането на шести транш от мерки за помощ по линия на Европейския инструмент за мир /EPF/ и установяването на военна ОПСО мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Украйна. Министър Николай Милков отбеляза с безпокойство ескалацията на руската агресия, както и хибридните атаки и дезинформацията срещу държави членки на ЕС. Информира колегите си за помощта, която българското правителство предостави на Украйна, включваща зимни облекла и медицински комплекти. Българският външен министър подчерта значението на единството на ЕС и засилването на международна подкрепа за Украйна. В заседанието се включи по видео връзка и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

ВИДЕО: 5 от 28 дрона удариха Киев, има убита бременна жена*. Има и данни за свалени само с автомати дронове

Общо 5 дронове-камикадзе са успели да поразят цели в украинската столица Киев рано тази сутрин. Това беше заявено от украинския премиер...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Съветът подготви дискусията на държавните и правителствените ръководители по Китай за предстоящото заседание на Европейския съвет на 20-21 октомври 2022 г. Министрите потвърдиха валидността на установения многопластов подход на ЕС спрямо Китай. Отчетоха значението на Китай като важен икономически и търговски партньор за ЕС. Обединиха се около становището, че отношенията с Пекин трябва се основават на ясни принципи и взаимноизгодно и равнопоставено сътрудничество. Настояха Китай да заеме ясна позиция на осъждане на руската агресия срещу Украйна като сериозно нарушение на международното право и Устава на ООН. 

Министрите дискутираха ситуацията в Иран и вълната от протести в страната след смъртта на 22 годишната иранка Махса Амини, като изразиха силно безпокойство от сериозните нарушения на правата на човека в Иран. Приети бяха нови ограничителни мерки в тази насока. 

Външни министри на ЕС обсъдиха политическата ситуация в Босна и Херцеговина след проведените на 2 октомври 2022 г. общи избори в страната и препоръката на ЕК от 12 октомври 2022 г. за предоставяне на БиХ на статут на страна кандидат за членство, при условие че бъдат предприети определени стъпки в осем най-ключови области. Министър Милков призова за формулиране на подходящ подход за активизиране на процеса на европейска интеграция на Босна и Херцеговина, като посочи, че становището на ЕК заслужава внимание. 

НАТО започва ядрени учения с американски бомбардировачи, Русия отвръща

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс, цитирани от "Reuters". Ц...

В рамките на заседанието на Съвет “Външни работи” министър Милков проведе разговори с външните министри на Франция, Чехия и Полша, както и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика