За 10 дни партиите похарчиха над 1 млн. лв. за реклама в медиите

1720
За 10 дни партиите похарчиха над 1 млн. лв. за реклама в медиите
Снимка: Thinkstock

Партиите са похарчили общо 1 162 000 лева за реклама в медиите само десет дни след началото на предизборната кампания. Това показват междинни данни от мониторинга на Института за развитие на публичната среда по отношение на средствата за медийно отразяване на предизборната кампания. Данните са с актуалност към 5 март 2017 г.

Изборният кодекс изисква данните за сключените договори между медии и участници в изборите да се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и да се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Тъй като тепърва ще постъпва още информация за сключени договори, Институтът за развитие на публичната среда ще излезе с публикации по темата и на 15 и 24 март, както и ще следи за даренията в предизборната кампания.

В мониторинга са включени 11 регистрирани за парламентарните избори политически партии и 9 коалиции. Наблюдението обхваща сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Към 5 март 27 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Останалите 17 медии нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива.

Според публикуваните данни за договори в 27-те медии, десет от регистрираните в кампанията субекта не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: ПП ДРОМ, ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, ПП Движение Напред България, ПП Български Демократичен Център – БДЦ, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ПП Възраждане, КП Движение Да България (Зелените, ДЕОС), КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия, ПП Национална Републиканска Партия и ПП Българско национално обединение.

Прави впечатление, че четири от тези формации – ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, ПП Възраждане, КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия и ПП Българско национално обединение имат сключени договори за безвъзмездно отразяване с ТВ Евроком, отбелязват от Института за развитие на публичната среда.

Реформаторите заклеймиха намесата на Турция в изборите ни

Коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" категорично се противопоставя срещу опитите на турската държава да влияе на изборите...

Останалите 10 формации, които през изминалия период са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 1 161 959.82 лв. (без ДДС).

Към 5 март най-много средства за отразяването на предизборната кампания са вложили от щаба на ГЕРБ – 509 183.50 лв. (без ДДС) – това са почти половината от всички похарчени средства в кампанията до момента

На второ място по отделени средства в предизборната кампания е коалиция БСП за България – 216 150.64 лв. (без ДДС), а на трето – КП Обединени Патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО – 106 781. 06 лв. (без ДДС).

От публикуваните до този момент договори става ясно, че bTV (178 418.10 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана от БНТ (145 646.67 лв. без ДДС) и в. 24 часа (109 166.66 лв. без ДДС).

"Менса - България" предложи на кандидатите за депутати да направят тест за интелигентност

“Менса - България” предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март 2017 г., да подложат на ...

Справка с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че само 5 от 20 политически субекта са декларирали получаването на парични дарения – коалиция АБВ-Движение 21, коалиция БСП за България, коалиция Движение Да България (Зелените, ДЕОС), партия Движение за радикална промяна българската пролет и коалиция "Реформаторски блок – Глас народен".

Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му.

Към този момент най-много дарения за кампанията си са привлекли от коалиция АБВ-Движение 21 – 72 550 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 41 800 лв. са дарили и кандидатите.

Според Изборния кодекс партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, могат да финансира предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени на партията в коалицията, която е определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика