Захариева хвали Турция за борбата срещу незаконната миграция

1742
Захариева хвали Турция за борбата срещу незаконната миграция
Снимка: Правителствена служба

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева похвали приноса на Турция в опитите за справяне с нелегалната миграция. В интервю пред Анадолската агенция тя заяви, че страната играе значителна роля в контрола на миграционния поток към европейските държави.

„Турция демонстрира огромна отговорност и солидарност”, твърди Захариева и допълни, че мигрантският поток е спрял напълно в резултат на сътрудничеството по границата между Турция и България.

Захариева ще участва в Съвета "Външни работи" в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва днес в Съвета "Външни работи" (СВнР) в Брюксел. Заседаниет...

Изразявайки признателността на България за ефективната работа на Контактния център за тристранно полицейско и митническо сътрудничество в района на Капитан Андреево на границата между България, Турция и Гърция, Захариева заяви, че центърът е позволил на страните да предприемат незабавни действия при опити за нелегално преминаване на граничните пунктове.

Българският външен министър подчерта, че са предотвратени хиляди инциденти, свързани с незаконно преминаване на граница през 2019 г.

Турция е основната дестинация за отправилите се към Европа бежанци, особено след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Всяка година стотици хиляди мигранти бягат от граждански конфликти или икономически затруднения в родните си страни с надеждата да стигнат до Европа. Някои от тях предприемат рисковано пътуване по суша или море със съдействието на контрабандисти, които често ги изоставят, след като са получили хиляди долари от всеки мигрант. Други са спрени от турските сили за сигурност, преди да преминат границата към Европа.

Коментирайки предстоящото посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в София, Захариева подчерта добрите и постоянно развиващи се отношения между двете държави. Според нея, активният политически диалог ще окаже положително въздействие върху търговските и икономическите връзки, като осигури стабилност, сигурност и просперитет на гражданите на двете страни.

Външните министри на Германия и Турция атакуваха едновременно Макрон

Топ дипломатът Маас предупреди, че разделянето на сигурността на САЩ и тази на Европа не би било в интерес на европейците. С това той и...

Вицепремиерът заяви, че България подкрепя либерализирането на визовия режим за турските граждани, посещаващи страните-членки на ЕС.

„Натовареният трафик по нашите гранични пунктове е показател за силни търговски и икономически отношения между двете страни”, подчерта Захариева и добави, че се полагат усилия за облекчаване на процедурите за преминаване.

Тя отбеляза, че министрите на вътрешните работи на двете страни планират да проведат среща, въпреки че не уточни дата.

Българският външен министър категорично не е съгласна с идеята, че концепцията за Западните Балкани, определена от ЕС, изключва Турция.

Чавушоглу: Сасоли преиначи думите ми

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу реагира срещу изявление на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли за съдържанието...

„Радвам се, че вижданията ни с Турция относно интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз съвпадат”, заяви тя и добави, че България е готова да сподели своя опит в интеграцията в ЕС с всички страни, включително с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика