Законът "Магнитски" като част от кризата с правителството: Говори Иван Демерджиев (ВИДЕО)

12285
Законът "Магнитски" като част от кризата с правителството: Говори Иван Демерджиев (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Липсата на съдебна реформа води до това, че последиците от всяка криза, дори кризи заради външни фактори, се усещат много по-сериозно от обществото - това беше едно от заключенията на служебния правосъден министър адвокат Иван Демерджиев в интервю за Студио Actualno. Служебният правосъден министър изрично каза, че се загубило "изключително много темпо" що се отнася до съдебната реформа – както за КПКОНИ (Антикорупционната комисия), така и за състава на ВСС. "Нищо оптимистично не виждам", предупреди той за съдебната реформа предвид опасността от нови предсрочни парламентарни избори.

Разговорът с адвокат Демерджиев за неслучилата се правосъдна реформа в България протече през призмата на закона "Магнитски" и предвид яростния огън от страна на "Има такъв народ" (ИТН) и по това направление като основание за решението на Слави Трифонов да изтегли министрите на партията от правителството.

Както е добре известно, в последната седмица на месец май изтече нещо като проект на законодателство, с което българската нормативна уредба да бъде синхронизирана с американския Глобален акт "Магнитски". Депутатът от ИТН Станислав Балабанов директно нарече "фашистки" изтеклия в медиите проект, под който няма написано име, но обяви, че това е проект на вицепремиера Асен Василев. Но адвокат Демерджиев напомни, че никой не е застанл с името си зад този проект – той видя две причини за медийния теч: Или за да се предотврати приемането на българска нормативна уредба "Магнитски", или с цел да се види каква ще е реакцията.

ОЩЕ: КОЙ е авторът на менте закона "Магнитски" не е въпрос. Отговор е

По думите на Демерджиев, когато той е бил министър, е работено за концепция за нормативна уредба, но тя е била съвсем различна – идеята ѝ е била да бъде защитена държавата, държавните структури и предприятия от блокада от американски санкции заради това, че имат отношения със свързани със санкционирани по американския закон "Магнитски" лица. Американското нормативно разбиране за свързани лица е много по-широко от българското и затова трябва да има българска уредба, която да позволява съставянето на български списък "Магнитски", с който държавни структури да бъдат предупредени – защото не всяка структура има ресурса да проверява дали някой е свързано лице по американския закон. "Нашата концепция целеше да защити държавата с минимална интервенция в чужда сфера – сега философията е обърната наобратно, сериозна интервенция в чуждата сфера и много по-малко защитен елемент за държавата, държавните дружества и структуроопределящи предприятия”, обясни служебният правосъден министър.

Сега изтеклият проект (адвокат Демерджиев дори не го счита за законопроект, най-малкото защото няма автор) прилича на закон, който може да причини доста сериозни щети, предупреди той. По думите му, закон в такъв вид може да е противоконституционен, а може и да ни донесе проблеми с ЕС заради нарушаване на човешки права – защото този проект е насочен срещу българските граждани, а не срещу чужди граждани, за които има сериозни доказателства за участие в корупция на високо ниво както е положението с американския Глобален акт Магнитски. Този проект създава още една линия за намеса срещу заподозрени в корупция, посочи Демерджиев, като визира опасност такова нещо да се използва за цели, за които първоначално не е създаден.

Защо Иван Демерджиев не стана заместник на вътрешния министър Бойко Рашков – НАУЧЕТЕ ТУК! Пълният разговор - във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика