Западните Балкани – фокус на срещата с най-висшия военен на НАТО

3368
Западните Балкани – фокус на срещата с най-висшия военен на НАТО
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Обсъдихме сигурността на Западните Балкани, където България има ключова роля и е регион, към който НАТО има стратегически интереси". Това съобщи председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч след срещата си в Министерството на отбраната с началника на отбраната ген. Андрей Боцев и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Чрез вашия принос към силите на НАТО в Косово, чрез подкрепата ви на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, вие подпомагате евроатлантическата интеграция на Западните Балкани", изтъкна той и изказа благодарност.

България дава принос към споделената съзна сигурност в много различни направления, отбеляза гостът. "В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате въоръжените си сили. Също така, в НАТО и лично аз, високо оценяваме приноса на България към мисиите и операциите на НАТО. Българските въоръжени сили играят стратегическа роля в Черноморския регион, където осигуряват кораби за дейностите по патрулиране на НАТО. Давате важен принос и с участие на вашите въоръжени сили в мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак, както и в по-близкия регион на Косово и ние високо ценим този принос", заяви главен маршал Стюарт Пийч.

Той заяви, че НАТО усъвършенства отбраната си срещу хибридни и кибер-заплахи, че в Алианса са решени да бъдат начело на технологичните промени и че засилват борбата с тероризма.

"Същността на НАТО продължава да бъде обвързаният с желязна клетва член 5 от северно-атлантическия договор. Този ангажимент към колективната отбрана, според който атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички продължава да бъде от най-високо значение", увери председателят на Военния комитет на Алианса.

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителствот...

Гостът изказа благодарност на народа на България „за трайната подкрепа към Алианса“ и добави: "В отговор, ние чрез Алианса осигуряваме колективна сигурност". Той впечатли и с поздравление на български език: „Благодаря ви за топлото посрещане в тази красива страна. Очаквам с нетърпение да се върна отново тук“, каза той.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев обобщи след срещата, че са дискутирали променената стратегическа среда на сигурност и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг и уточни, че „те поставят нови и по-високи изисквания към изграждането на отбранителните способности и на НАТО“.

Сигурността и стабилността на Западните балкани са стратегически приоритет за НАТО, както беше подчертано вчера и на проведената среща с премиера – Алиансът не трябва да оттегля вниманието си от този регион“, заяви ген. Боцев. Той отбеляза и че Черно море също има стратегическа значимост за България и НАТО. „Адаптираното предно присъствие в Черноморския регион заедно с другите дейности на Съюза на Източното, и на Югоизточното направление, значително допринасят за сигурността в региона“, заяви началникът на отбраната. Той подчерта, че България разчита на тази съюзна подкрепа и полага усилия за активно участие в тези дейности.

Сред въпросите, обсъдени с председателя на Военния комитет на НАТО е и реализирането на инициативата за готовност на НАТО, приета през 2018 г., посочи още ген. Боцев. „Една от произтичащите от нея задачи на съюзниците е промяна на културата на готовност за адекватна реакция при бързо изменяща се среда за сигурност“, отбеляза той.

По думите му „обществото трябва да е наясно, че за постигане и поддържане на висока готовност на силите, съгласно поставеното ниво на амбиция е необходимо и допълнително финансиране“, подчерта началникът на отбраната.

Юнкер: САЩ смятат, че ЕС ще стане твърде независим при собствена европейската отбрана

САЩ смятат, че развивайки собствената си европейска отбрана, Европейският съюз ще стане твърде независим. Това заяви в събота председат...

Той изтъкна сключения договор със САЩ придобиване на нови изтребители F16, блок 70 и увери, че това ще даде нова перспектива за развитие на нашите военно-въздушни сили. По думите му положително се развиват и проектите за придобиване на нова бойна машина на сухопътни войски и нов многофункционален модулен патрулен кораб за военно-морските сили. „След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност“, увери ген. Боцев.

До края на април 2020 г. следва да приключи стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и стратегическия преглед на отбраната – резултатите от тях ще бъдат базата за разработване на нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт 2032 г. и нов план за развитие на въоръжените сили 2026 година, съобщи още началникът на отбраната. „По този начин ще бъдат осигурявани необходимата нормативна база за дългосрочно реализиране на националните приоритети, съобразени с тези на НАТО и ЕС“, добави той.

Отбраната на България се гради на базата на колективната отбрана“, подчерта зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „В сложната геополитическа ситуация в която се намираме планирането и провеждането на отбранителната политика трябва да се базира на солидна военна оценка и предложение“, каза той, изтъквайки важността на посещението на най-висшия военен на НАТО в България в момент, в който извършваме стратегически преглед на отбраната. „Много важно е да го запознаем с нашите намерения, с приоритетите в нашата политика и да чуем неговата оценка“, уточни Запрянов. Той съобщи, че по указания на военния министър Каракачанов е запознал госта с приоритетите на нашата вътрешна отбранителна политика. „Намираме се в период на завършване на изпълнението на Програма 2020 и в подготовка на Програма 2032. Информирах го, че изпълнението на целите за способностите за колективната отбрана на НАТО е приоритет за нашата отбранителна политика“, каза зам.-министърът. Той каза още, че е посочил пред началника на Военния комитет на НАТО, че за българската армия и въоръжените ни сили и ма три ключови области – бюджет за отбрана от 2% от БВП, какъвто дял да продължи да бъде поддържан; модернизация, защото не може да изграждаме модерни способности без превъоръжаване със съвременно оръжие и финализиране на договора за кораби за военно-морските сили и за машини за сухопътните.

Той увери, че след тези проекти, модернизацията ще продължи с други в областта на въздушната отбрана и другите родове войски.

Зам.-министър Запрянов съобщи още, че е запознал председателя на Военния комитет на НАТО и с политиката в областта на личния състав и справянето с недостига на кадри. „Подчертах, че България остава ангажирана към операциите на Алианса“, съобщи още Запрянов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика