До Габрово и назад: В Столицата на хумора без цензура

3428
До Габрово и назад: В Столицата на хумора без цензура
Снимка: БГНЕС

Третият дълъг майски уикенд събра в Габрово десетки хиляди любители на хумора за откриването на 25 Габровско биенале на хумора с тема “Икономия на средствата” и карнавала, озаглавен “Кот доди, гад доди”.

Подгряването започна в четвъртък с лекцията “Перфектната деформация” на Чавдар Николов, който чевръсто преброди последните няколко века в история на изкуството и медиите, след което с колегите си Алла и Чавдар Георгиеви се отправи към галерия Орловска 10, за да открие изложбата "Кориците на Прас Прес" с 30 легендарни, майсторски изпълнени първи страници.

В петък наградите на Биеналето отидоха при българин, украинци и рускиня. Журито за карикатура в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани избра за Голямата награда Златен Езоп Ивайло Цветков, а Наградата за карикатура беше присъдена на Олекси Кустовски от Украйна за карикатурата Сеяч.

Карикатурата на Ивайло Цветков, който получи голямата награда "Златен Езоп"

 

Съвременно изкуство беше журирано от Даяна Кембъл Бетанкур (Дака арт съмит), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (куратор в галерия Хейуърд, Лондон). Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство отиде при Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия за видео пърформънса Камъни. Белгийско-швейцарския украинец Денис Шантар взе Наградата на град Габрово за обещаващ млад автор за инсталациятата си от бродирани знамена Пишман славянин, а с почетно споменаване беше отличена Елинор Аурора Осгор от Норвегия за анимационния филм "Пропуснати връзки".

В дните на откриването лекции в Музея на хумора имаха членове на журито за карикатура. Ан Дерен говори за нуждата от разнообразни гласове в карикатурата и за мястото на жените сред рисуващите. Нийлс Бо Бойесен разказа за острата китайска реакция срещу карикатурата му в Юленд Постен, в която звездите в червеното знаме бяха заменени с ковид вируси (но нито редакторът на вестника, нито премиерът на Дания се поддадоха на натиска и защитиха автора). Антонио Антунеш, който освен че рисува не по-малко скандалообразуващи от Бойесен карикатури, е и организатор на един от най-добрите световни конкурси - World Press Cartoon в Португалия. Той разказа за начина, по който организира събитието, а участниците в публиката се дивиха и не съвсем скрито завиждаха за хубавия му бюджет.

В събота на Карнавала дефилираха чорбаджията на габровския ТЕЦ - Ковачки насред бали боклук, Копейкин, подпрян от руския мечок, Путин и госпожа фон дер Лайен, които се клатеха взаимно, Борисов с джипката на ваканционна вълна, гостоприемният къщовник Карадайъ, несменяемият Боби Михайлов, Харвардската двойка и Каракачанов, който яздеше троянския кон “Турски поток” наобратно. Радев раздаваше мандати, просто Наско беше затворен в клетка, а Корнелия по фини копринени чорапи стискаше бутилка олио, нежно обхванала с бедра посечен руски пън с избуяли филизи.

И ако ви е яд, че сте пропуснали, имате шанс да наваксате. Биеналето продължава до 30 септември с наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово, селекция от биеналните карикатури гостува в София (от 1 юни в Природонаучния музей), в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Автор: Маргарита Доровска

 

Другата гледна точка

По една случайност за втори път присъствам на габровския карнавал. И тази година интересен съпътстващ акцент бе представянето на родения в Габрово политик Томислав Дончев. Както и преди, така и сега, политикът дискретно заставаше на пътя на шествието пред двадесетината акредитирани фотографи до централната трибуна. Господин Дончев бурно изразяваше радостта и одобрението си всеки път при преминаването на скечове и карикатури на днешните управляващи. Както при платформата, илюстрираща битката за скъпоценно олио, така и при скеча с министъра на културата, Томислав Дончев не забравяше да доукраси и щедро да подсили фотографиите. Чудно, но ентусиазмът му тутакси се изпари, както и самият той, при преминаването на групата „Толупландия“ с Б.Борисов и Д.Пеевски. Абе, мазни борби, ти да видиш!

 

Автор: Чавдар Николов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...