Геополитически батковци: Ако имаш приятел в нужда, дано не се казваш Путин

2905
Геополитически батковци: Ако имаш приятел в нужда, дано не се казваш Путин
Снимка: принтскрийн/YouTube/Комсомольская Правда

Приятел в нужда се познава, но ако приятелят ти се казва Путин, дано не изпадаш в нужда.

Тъй сме я наредили геополитическата карта на света, че в общия случай малките се съобразяват с големите и понякога търсят покровителството им, за да оцеляват и евентуално да се развиват.

Помощта от големите геополитически батковци винаги е нож с две остриета - батковците обикновено предлагат големи пакети с помощ, които включват всякакъв вид подкрепа, включително демографска. Както казваше другарят Тодор Живков в един скеч:

Още: Подпийчмънт и предизборна умора от Украйна

- Тука до реката ще ви направим едно училище!

- Ама ние нямаме толкова деца, другарю Живков…

- И деца ще ви направим бе, другари!

“И деца ще ви направим” на езика на геополитиката се превежда като: “и на вас ще ви е… майката”.

Още: 10 начина да ни пуснат в Шенген

Малката Армения например е древна държава, по-древна дори от България, но през вековете е била ту под крилото на Персия/Иран, ту под турски ятаган, ту под руското знаме. При това геополитическо статукво обаче проблемите на покровителя винаги водят и до проблеми на покровителствения.

Между Армения и Азербайджан има един регион, който всички сте чували по новините - населеният (доскоро) предимно с арменци Нагорни Карабах.

Случаят с Нагорни Карабах е доволно заплетена историческа главоблъсканица, в която последните сто и нещо години арбитър беше руската държава.

В края на Първата световна война при разпадането на Руската империя започва и Армено-азерската война от 1918-20. Тогава, както и сега, Азербайджан разчита на най-близкия си съюзник Турция.

Още: Черепина

Когато болшевиките овладяват голямата държава и създават СССР, Нагорни Карабах първо е част от Арменската ССР, но през 1923 става автономна област в рамките на Азербайджанската ССР.

През 1988, още преди да започне Парада на суверенитетите, Нагорни Карабах пръв обявява независимост от СССР, а при разпадането на Съюза започват и опитите на Азербайджан да възстанови контрола си върху областта.

Това води до поредица от войни и конфликти, по време на които азерското население е почти напълно изгонено от оспорваната област. В тези войни Руската федерация помагаше на Армения и буквално до оня ден Азербайджан не можеше да установи контрол над областта, която счита за своя територия.

Само че Руската федерация се омота в Украйна и вече няма военен ресурс да помага на приятелите си по света и у вас.

Още: BRICS in the Wall. Пригожин е жив и събира пари за нов метеж

Отново подпомагана от Турция, Азербайджан преди броени дни влезе с войските си в Нагорни Карабах, арменците избягаха в Армения и сега Нагорни Карабах е призрачно място под азерски контрол.

Междувременно премиерът на Армения Пашинян, усещайки че в Руската империя пак се разсъхват нещата, последната година се опитва да намери нов защитник на Армения в лицето на Запада. Последната капка е ратифицирането от Армения на Римския статут към Международния наказателен съд. Това означава, че ако Путин посети Армения, тя е длъжна да го арестува.

В редиците на руските пропагандони има немалко арменци - най-ярка представителка е шефката на Russia Today Маргарита Симонян.

След като Азербайджан закри непризнатата република Нагорни Карабах, първите няколко дни арменците в руската пропаганда мълчаха като Сфинксове. После изглежда им разпратиха методичката и всички арменци като един ревнаха гороломно, че за всичко е виновен нищожеството Пашинян, който се обърнал към Запада и затова просрал Нагорни Карабах. “Просрал” на руски е особен глагол, нещо като проспал, изтървал и прецакал едновременно.

Друго историческо протеже на Русия е Сърбия, с която освен дълбоката история ги свързва и най-новата - във войните при разпадането на Югославия и най-вече в Косовската война Сърбия почти нямаше съюзници, освен Русия.

Затова и Сърбия минава за Малката Русия на Балканите - въпреки че Сърбия се стреми да влезе в ЕС и НАТО, тя остава най-верният съюзник на Путин и благодатен тезгях за руската пропаганда в Европа.

Косовският въпрос остана нерешен, Сърбия все още смята Косово за своя територия и от време на време го напомня. В Северно Косово сърбите бойкотираха местните избори, но в същото време не признават избраните за кметове етнически албанци. Това предизвика размирици, при които Сърбия реагира, пращайки на границата тежка военна техника. Това си е типичен сценарий - разбутваш териториите с етнически сънародници и после отиваш да ги “защитаваш” като Хитлер в Полша и като Путин в Украйна.

Положителното в Косовския въпрос в момента е, че геополитическият батко на Сърбия сам е в голяма нужда, сам трябва да си пере гащите и в момента няма биологическа възможност да помага на малките си приятели с малките им проблеми.

***

Украйна не е малка държава, но във войната си за оцеляване също разчита на покровителството на САЩ и Запада. Повече от половината оръжие, с което воюва Украйна, се доставя от съюзници, главно САЩ. В такъв смисъл Русия има голям интерес САЩ да се съсредоточат в някой друг регион на света. Затова и новините от Близкия изток активираха руската пропагандна машина в тази посока. (След мащабно нападение на ХАМАС със стотици жертви Израел обяви, че е в състояние на война.)

Като по команда всички руски официални лица заявиха, че САЩ и Запада трябва да се ангажират по-плътно с мирния процес в Палестина и да не си губят времето и парите в Украйна.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...