Времето е наше и препуска с 200 км/ч

5961
Времето е наше и препуска с 200 км/ч
Снимка: Алла и Чавдар Георгиеви

В социалните мрежи се търкаля едно меме - Дарт Вейдър казва на Люк Скайуокър:

- Люк, кандидатирай се за кмет на София!

- Но защо?

Още: Как можеше да пристигне Зеленски в София

- Защото всички ще те питат кой е баща ти!

Солта на мемето е, че кандидат-кметът Терзиев - младок, хубавец и милионер, е по-интересен за електората със семейната си история, отколкото с това, което предлага на столичани, в случай че го изберат.

Според пиар стратезите на кампанията му - Терзиев предлага бъдеще. Такива послания отправя той от предизборните си плакати във Фейсбук, където те се конкурират с меметата за проблемния произход на първите му три милиона и проблемните поколения от фамилията му.

Аз лично уважавам това, което е постигнал Терзиев, дори да е било със “специализирана помощ” от приятели на семейството му. Доколкото стана известно, някаква помощ все пак е имало, но без да знам подробности, тази помощ ми изглежда нищожна в сравнение с постиженията му в кажи-речи най-прогресивният, най-конкурентен и най-непознат бизнес. В сферата, където се е реализирал, няма утъпкани пътеки.

Още: Шиши на бяла кобила

Дали обаче това означава, че ще е добър кмет (или най-добрият от това, което се предлага на пазара) - това ние съвсем не знаем и няма как да знаем, защото Васил Терзиев не е бил публичен извън бизнеса си.

Разговорът за миналото и произхода му трябваше да е минал преди две или поне една година - и той да е излязъл от този разговор без големи щети - а не тепърва да му броим дядовците.

А Терзиев не е публична фигура и му личи - успя вече и да се нацупондри с някакво обидено словоизлияние във Фейсбук на тема: аз толкова съм постигнал, пък вий сте ебаси!

Съществува правило - избирателят има право да е тъп, а на избираемия не му е работа да се обижда, освен при много добре изчислена полза.

Още: Мефистофел се реформира

Докато Терзиев продава светло бъдеще, група сини интелектуалци извадиха негов конкурент, професионален борец с мрачното минало.

Кандидатът Вили Лилков риторически битува блажено в годините на пещерния антикомунизъм, която своя особеност съчетава с висок гербав толеранс. В интернет се завъртяха негови мяу-мяу хвалебствия за ролята на Йорданка Фандъкова в развитието на Йорданка Фандъкова.

Вили Лилков е олицетворението на мита как Бойко Борисов “ни пази от комунистите”. Бастунбаши с голям ищах опитомява стари седесари, опържолва ги и ги милва като папа по бедните глави.

Група леви интелектуалци пък издигна кандидат, който е напълно извън времето и го споменавам повече като някакъв куриоз - Никола Вапцаров, разбира се, няма шанс в тази надпревара.

В обобщение дотук - имаме кандидат от бъдещето, кандидат от миналото и кандидат извън темпоралната лекота на битието.

А на кого е настоящето?

Разбира се, то принадлежи на Бойко Борисов, който успя в национален план да овладее позиции, от които бе изгонен завинаги от сегашните му партньори.

Има някаква теза, на която съм склонен да вярвам - който и да спечели изборите в София, получател в крайна сметка ще е пак Борисов, който ще овладее ситуацията, независимо за кого гласува мъдрият избирател - както овладя отново и националната политика, реабилитирайки изцяло временно компрометираните ГЕРБ и ДПС.

Колкото до ГЕРБ - партията още няма кандидат за този така важен пост, на който се е упражнявал и самият лидер на партията Бойко Борисов, а след като стана премиер, назначи свое прокси за няколко мандата подред.

Като евентуален кандидат на ГЕРБ се спряга от много време председателят на СОС Георги Георгиев. Той също като Терзиев е в някаква степен непублична фигура, макар че работи на висока публична длъжност и полага усилия да се интегрира в публичното пространство.

Цяла година Георгиев мънка в някакъв подкаст, специално създаден за него - и пак никой не може да му запомни физиономията. Карикатуристите не могат да го нарисуват, той е почти неразличим от околната среда.

Показателен е фактът, че много хора се объркаха и писаха из социалните мрежи, че Георг Георгиев щял да е кандидат на ГЕРБ за столичен кмет.

То въобще да те сбъркат с Георг Георгиев, е малко шокиращо, но като прибавим и амбицията при това положение да ставаш кмет… Нещата добиват строго ливаден характер.

Така че, драги избиратели и зрители, дръжте здраво юздите на времето, защото то е наше и утре започва от днес!

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 предизборни проекта, които да трогнат българите и да им обещаят благоденствие

Диалектика на пияния трезвеник

Поздравителен адрес от Дмитрий Медведев до новите македонски управляващи

Половин милион трупа - и сметките на Путин почнаха да излизат

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com