Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 съставки, които само опитните домакини слагат в каймата

11 юни 2024, 16:04 часа

Всяка домакиня има собствена рецепта за приготвяне на кайма. Но само опитните домакини слагат в нея две съставки, които на пръв поглед не трябва да се използват в случая. Това са захар и канела.

Захар и канела - защо се слагат в каймата

Може да звучи странно, но тези две съставки могат да се добавят в каймата. Захарта рядко се използва в солени ястия, но може да подобри вкуса на ястията. Някои домакини я добавят към супата, а други я добавят към каймата.

5 съставки, които заместват яйцата в каймата

Когато купувате кайма, винаги избирате тази, която ви харесва - свинска, телешка или смесена. Ако обичате свинска кайма и я използвате често, то със сигурност знаете, че има специфичен вкус. Ако искате ястието ви да се получи, то добавете към сместа захар и канела, защото тази смес ще неутрализира миризмата и вкуса на свинското. Слага се малко захар, защото ако прекалите с нея каймата може да се окаже безвкусна. Също така добавете една щипка канела.

Други трикове при приготвяне на кайма

Мляното говеждо или пилешко може да се окаже малко сухо. Можете да направите вкуса му по-деликатен, като добавите малко сметана или разбито яйце.

Рибната кайма също понякога е суха. Малко количество лимонов сок, разреден с вода, ще я направи по-сочна.

Ако каймата се окаже твърде течна, добавете към нея натрошени намачкани картофи или смляна коричка бял хляб.

За да стане каймата пухкава, а ястията от нея крехки и ефирни, добавете към месото разбит белтък.

Ако приготвяте кайма от различни видове месо, тогава трябва да смелите и съхранявате всички видове кайма отделно, като ги смесите непосредствено преди готвене. Имайте предвид, че заешката кайма, поради специфичния си вкус, може да се комбинира само с пилешко. По-добре е да използвате агнешка кайма отделно.

Пригответе каймата непосредствено преди готвене или замразяване, тъй като микробите в този полуготов продукт се размножават много по-бързо, отколкото в цялото парче месо.

Рецептата за кайма за котлети обикновено включва хляб. Добавя се, за да станат котлетите по-меки и сочни. Но имайте предвид, че хлябът за кайма трябва да е само стар. В идеалния случай кората трябва да е на 2-3 дни, напоена с мляко. Ако добавите пресен хляб към каймата, котлетите ще станат лепкави и ще загубят вкуса си.

Тайната съставка, която само опитните домакини слагат в каймата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес