Ако зелевите сарми не ви се получават, най-вероятно е заради тези основни грешки

7620
Ако зелевите сарми не ви се получават, най-вероятно е заради тези основни грешки
Снимка: supichka.com

Зелевите сарми са познати от детството, но далеч не са лесно ястие и не винаги се получава. Всъщност има няколко важни стъпки в приготвянето на зелеви ролца. И ако пропуснете някоя от тях или не я довършите както трябва, рискувате да не стигне до трапезата. 

Сармите ще станат сочни и вкусни, ако първо сложите това в тенджерата

Зеле

Добре известен факт е, че зелевите сарми се приготвят от варено зеле. Никой не увива каймата в пресни листа. Това е най-голямата грешка, която можете да допуснете, ако не сте добри в това. Първо, отстранете горните листа от главата на зелето и направете дълбок разрез около пънчето. Това ще позволи навлизането на вода и ще улесни отделянето на листата по-късно.

Сварете зелето във вряща вода за 2-3 минути. Ако зелето е зимно, може да отнеме малко повече време. След това отстранете горните листа и върнете във врящата вода. Варете още 2-3 минути и след това отстранете новите листа. Изправете готовите зелеви листа и отрежете жилките в средата. Сега можем да готвим.

Кайма

Класическата зелева кайма се приготвя без червено месо. Пилешкото или говеждото месо биха били твърде сухи, затова трябва да се добави някакъв вид бекон. В идеалния случай свинското месо трябва да се смеси с други видове месо за пълнежа. Препоръчително е да се опита с агнешко например.

Затваряйте по този начин зелевите листа за сърми и НЯМА да имате нито един буркан бомбаж

Зелевите сърмички са едно невероятно вкусно ястие, което бива поднесено на всяка българска трапеза. Ако обаче нямате баби, които да се ...

По правило на всеки 1 кг кайма се слагат 200 g суров ориз. Като се има предвид наличието на зеленчуци, това е най-подходящото съотношение на съставките. Готвачите обаче не препоръчват да се добавят яйца към каймата. Това е така, защото добавянето на яйца прави съставките жилави и сухи. Оризът служи за закрепване на каймата към всичко друго.

Ориз

Суровият ориз, както и накиснатият ориз, не са подходящи за гарниране. Зърнените храни трябва да се сварят, преди да се добавят към каймата. В противен случай оризът ще абсорбира соковете от месото и плънката ще стане суха. Когато добавяте сварен ориз към каймата, добавете го студен, без вода. Ако няма ориз, може да се замени с варена елда или ечемик.

Зеленчуци

Всяка домакиня решава сама дали да добави зеленчуци към плънката или не. Лукът и морковите обаче могат да се запържат леко в масло, за да се получи по-сочно и вкусно ястие. Към същото запържване се добавят целина, чушки, патладжани, тиквички и домати. Горещи, такива смеси, като ориза, обаче не могат да се добавят към каймата. Ако не обичате готвените зеленчуци, ограничете се до подправките.

Бабина рецепта за лозови листа в буркани, перфектна за домашни сарми

Една от най-важните съставки в любимо българско ястие, за лозовите листа за сарми. А ако са приготвени в домашни условия, можем да ги к...

Станимашки сармички - вкусният символ на Асеновград

Сос

Зелевите сарми обикновено се приготвят в сос на основата на доматено пюре. Това обаче не е единственият начин за приготвяне на това ястие, тъй като има и сос от заквасена сметана. По принцип той се приготвя чрез разреждане на заквасена сметана с вода или бульон и добавяне на чесън и подправки. Зелевите терми не се задушават, а обикновено се готвят на слаб огън в гъст сос.

Разбира се, този процес отнема много време, но резултатът е превъзходен. Всъщност по време на задушаването термите не се разхлабват и не се раздробяват от активното варене. Зелето не се вкисва, а хапването не се превръща в каша и не загорява.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Домашен сладкиш със сладко от сливи

Идеалните подправки за пилешкото - всяка домакиня трябва да ги знае

Този ябълков чипс е хит в мрежата

Как се приготвят традиционните родопски палачинки?

Палачинки с вода - за прекрасно начало на сутринта

Тази здравословна пица е подходяща и за най-претенциозния вкус

Крем СУПА от червена леща, карфиол и къри паста: Не сте яли по-вкусна!

Много лесна рецепта за пилешко филе със сметана

Уникални пилешки дробчета с гъби и бяло вино

Домашни лимонени сладки: Перфектен десерт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com