Бабини рецепти, с които САМИ ще си направите идеален ябълков оцет

24107
Бабини рецепти, с които САМИ ще си направите идеален ябълков оцет
Снимка: iStock

Домашният ябълков оцет е много по-полезен и подходящ за ежедневна употреба. Той има хидратиращи, тонизиращи, очистващи и антиоксидантни свойства. Плюс това ще знаете, че е качествено приготвен и без вредни компоненти. Ето няколко рецепти, с които ще приготвите чудесен домашен ябълков оцет:

И за двете рецепти са ви нужни узрели ябълки от по-късни и сладки сортове, препоръчително е да не са третирани с химикали, тъй като те са най-подходящи за процеса на ферментиране.

Рецепта 1

Изстискайте сока от ябълките, най-добре с помощта на сокоизстисквачка. След това пресипете течността в съд – препоръчително дървен, но и емайлиран или стъклен ще свършат работа. Съдът трябва да е с широко гърло. Покрийте го с кърпа и го оставете на топло място – от 16 до 20 градуса. За да се получи добре ферментацията, важни фактори са температурата и достъпът на въздух.
За процесът на ферментация обикновено са нужни около 10-12 седмици, но ако искате да го ускорите – добавете в съда към сока оцетна гъба от приготвен минал домашен оцет. Разбърквайте ежедневно. 
Без закваска и разбъркване сокът може да се превърне първо във вино, а след това в оцет, затова този процес отнема повече време – между 9 и 12 седмици. 
Изпробвайте през няколко дни сокът и когато смятате, че е достигнал необходимата киселинност спрямо вашия вкус – пресипете в стъклени бутилки. Преди това разбъркайте добре цялата смес, за да се разпредели закваската навсякъде. Не филтрирайте и съхранявайте готовия оцет на тъмно и прохладно място. Ако имате мазе, то това е най-подходящо.

Рецепта 2

Измийте добре плода, нарежете го, но без да премахвате сърцевината. Отново прехвърлете в съд, пак най-добре дървен, но и другите са възможни. След това залейте ябълките с топла вода, докато течността не покрие всички и добавете захар. Около 50 грама на килограм ябълки. Може да замените и с мед, спрямо предпочитанията ви. Ако искате ферментацията да приключи по-бързо – прибавете и щипка мая. 
Отново покривате с кърпа и оставяте на топло място. Разбъркването е ежедневно, за да може да не засъхнат ябълките, поставени най-отгоре. Ако усещате, че процесът се забавя, прибавете допълнително захар или мед. 2 седмици след започване а ферментацията премахнете ябълките, а сока оставете в същия съд. Той е добре да се задържи около още от 2 до 4 седмици. На повърхността на сока ще се появи оцетната гъба, част от която може да вземете и да използвате за приготвянето на друг оцет. След няколко седмици гъбата ще отиде на дъното, което ни показва, че оцетът вече е готов. Пресипете в стъклени бутилки и съхранявайте на сухо и тъмно място.
За ориентир – около килограм и половина ябълки са достатъчни за 850 мл оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Козе сирене с мед и орехи: Невероятно вкусно

Бърз огретен с картофи и яйце: Става много вкусно

Вкусни картофени кюфтенца със сиренце

На колко градуса се пече козунак, за да стане много пухкав

Защо не втасва козунака - ето какво сме оплескали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com