Бърза салата с алабаш – за много гладните

11768
Бърза салата с алабаш – за много гладните
Снимка: iStock

С щедрото си съдържание на витамин С алабашът е не само отличен зеленчук за салата с алабаш, но и истински извор на здраве в сезона на грипа и настинките. Чудесно подкрепя имунната система, подпомага собствените защитни сили на организма, както и храносмилателната система с богатото си съдържание на фибри. Консумацията на алабаш се препоръчва също при авитаминоза, заболявания на дихателните пътища – най-вече на долните дихателни пътища – бронхит, астма, както и при малокръвие. Зеленчукът е полезен и за сърдечно-съдовото здраве, както и за профилактика на остеопорозата. 

Единствено страдащите от бъбречни заболявания или подагра следва да се лишат от отличните вкусови качества и здравословни ползи на алабаша. Той е противопоказен за заболяванията им заради съдържащата се в него пикочна киселина.

Идея за обяд: Вкусни и бързи салати за Коледните пости

Как се консумира и съхранява алабаш?

Зеленчукът е кореноплодно, но имайте предвид, че крушовидната му форма, създаваща илюзия, че е току-що изровена от земята, всъщност представлява издуто стъбло, растящо над земята. Тази крушовидна фигура е алабашът, който може да откриете с различни размери. Съхранява се в хладилник до седмица, поставен в плик, ненарязан и неизмит, и може да бъде използван за приготвяне на различни кулинарни изкушения, макар да е категорично доказано, че е най-полезен пресен. Алабашът може да се вари, сотира, пече или приготвя на скара, но за да съхраните пълноценно витамините и минералите и за да не изгубите голяма част от тях по време на готвенето му, изберете да хапнете вкусния зеленчук, приготвен на бърза салата с алабаш. Алабашът може да е както водещ или единствен зеленчук в някои салати, така и просто за аромат и допълнителен вкус в други рецепти. Вижте и изпробвайте нашата рецепта за салата с алабаш, която ще ви засити и ще събуди сетивата ви, а тялото ви ще ви бъде благодарно за ценните витамини, които му поднасяте в чинията си.

Бърза салата с алабаш

Нямате време за засукани ястия, защото гостите всеки момент ще са пред вратата ви? Искате да поднесете неочаквана салата, която не е традиционна и вероятно е непозната на всички, събрали се около масата? Държите и да е пълноценна, полезна, пълна с витамини и минерали и несравнимо вкусна? Пропуснахме ли нещо? А, да. И да се приготвя бързо. Има решение, което ще отговори на всички ваши изисквания – салата с алабаш и ябълки – уникално кулинарно пътешествие за сетивата ви, гарантиращо ви вкусни и ароматни приключения около масата. За тази витаминозна и бърза салата са ви необходими:

Неподозираните ползи на алабаша – не го пропускайте през зимата

  • половин килограм пресен алабаш,
  • половин килограм ябълки, които може да са различен сорт за повече цвят и аромат в чинията ви,
  • пресен естрагон,
  • няколко капки лимон,
  • лъжичка зехтин,
  • шепа ядки – натрошени на ситно,
  • шепа стафиди.

Вкусна салата с алабаш – начин на приготвяне

Няма нищо сложно или изискващо специални умения, опит или готварска посуда в приготвянето на тази рецепта. Нужно е само да измиете, обелите и настържете алабаша и да измиете и настържете ябълките, като препоръчваме да не ги белите – корите са не само полезни, но и добавят цвят към салата, ако сте избрали ябълки с различни нюанси на жълто, зелено и червено. Сладкият плод се обърква със зеленчука, подправя се с няколко капки лимонов сок, зехтин, естрагон, поръсва се с натрошените ядки и стафиди и се поднася със задоволство на масата, защото сте приготвили нещо уникално за минути. Ако обичате мед, може да добавите и лъжичка от него за още по-уникален сладко-солен вкус и наслада за сетивата. Да ви е сладко с тази уникална и бърза салата с алабаш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com