Как можете да приготвите най-доброто тесто за пица?

29449
Как можете да приготвите най-доброто тесто за пица?
Снимка: iStock

Както при всички италиански рецепти, ключът към приготвянето на перфектната пица са качествените съставки. Вземете чиста питейна вода, няма нужда да използвате хлорирана чешмяна вода, вземете висококачествено първокласно брашно и, разбира се, не бих заменил зехтина със слънчогледово масло.

От посоченото количество продукти се получават 3 основи за пица, всяка с диаметър около 30-32 см, просто това е максималният размер. Ако имате нужда само от една основа, разделете всички съставки на 3. Тестото за пица може да се съхранява във фризер, но е много по-вкусно прясно.

Необходимите съставки

·        вода 250 мл

·        брашно 500гр

·        жива мая 25 г (или 7 г суха)

·        зехтин 20гр

·        захар 5 гр. (1/2 чаена лъжичка)

·        сол 5 гр. (1/2 ч.л.)

Как се прави мързелива пица - всеки я може!

Тънко хрупкаво тесто за пица - рецепта стъпка по стъпка

В голям широк съд, в който ще е удобно да месите тестото, налейте леко топла вода (около 30°C, 250 мл) Водата не трябва да е студена, но не трябва да е и гореща, защото... при 50°C дрождите спират дейността си. Поставете маята (25 g или 7 g суха) във водата и разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Добавете захар (1/2 чаена лъжичка) и сол (1/2 чаена лъжичка).

Налейте зехтина и разбъркайте, докато солта и захарта се разтворят напълно.

Пресейте брашното (500 g) през сито, това не само ще помогне да се избегнат ненужни примеси в тестото, но и ще обогати брашното с кислород, което несъмнено ще подобри тестото. Освен това внимавайте, може да ви трябва малко повече или малко по-малко количество брашно от посоченото в съставките, за съжаление тук е невъзможно да се каже със сигурност, защото... различните брашна имат различни свойства.

Сега най-важното е да омесим добре тестото. Това обикновено отнема около 10 минути. В резултат на това тестото трябва напълно да спре да лепне по ръцете и купата, но да остане меко и еластично. Ако сте месили доста дълго време и тестото все още лепне силно по ръцете ви, може да се наложи да добавите още малко брашно, ако, напротив, тестото е станало много твърдо, добавете малко вода и омесете добре отново.

Как италианците приготвят перфектното тесто за пица?

Сега разделяме тестото на три равни части, ако имате кантар претеглете, при мен всяка част тежи около 270 гр., една част е една основа за пица. Разточете всяка част на топка, поставете я в найлонов плик и оставете на топло за половин час. Ако не планирате да правите 3 пици наведнъж, тогава поставете тестото, което сега не ви трябва, в хладилника, там също ще втаса, но не толкова бързо. През това време можете да направите соса за пица и да приготвите останалите продукти за вашата пица.

След половин час изваждаме тестото от торбата, то леко се е увеличило по обем. Обикновено се разточва върху хартия за печене, поръсена с брашно, и се пече върху нея, защото... Много е трудно да прехвърлите доста тънко разточеното тесто върху тава за печене, така че да не се деформира, ви трябва специална голяма лопата за пица, като в пицариите.

Сега малко повече за разточването на тестото. Разбира се, италианците ще ви кажат, че тестото за пица никога не трябва да се разточва с точилка, трябва да се разтяга с ръце, без да се докосват краищата на тестото, така се оформя ръбът на пицата. Също така трябва да завъртите тестото в ръцете си по различни начини, да го завъртите, включително над главата си, и тогава, разбира се, ще се окаже перфектно. Ако искате да опитате да разтегнете тестото с ръце, опитайте го. Ако сте добър в това, вие сте майстор на пица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Агнешко в гювечета – рецепта за 25 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com