Как се прави традиционната питка за Архангелова Задушница?

5426
Как се прави традиционната питка за Архангелова Задушница?
Снимка: iStock/Guliver

Последната за годината голяма Задушница, наричана Мъжка или Архангелова, е тази събота на 4 ноември. Традиционно, както за всяка Задушница, в която почитаме душите на починалите близки и приятели, се почистват гробните места, прелива се и се прекадява, палят се свещи и се отправят молитви за опрощение на греховете на починалите, приготвят се и се раздават жито, което е символ на възкресението, и хляб или питка, както и различни сладки, бонбони и агнешко месо, което пък вероятно е свързано с традицията да се вари агнешки курбан на Архангеловден – денят, посветен на душевадеца Архангел Михаил.

В миналото домакините приготвяли питка за Архангелова Задушница сами в дома си по стара и традиционна рецепта, докато днес забързаният ритъм на живот рядко позволява това поради недостиг на време. Ако имате време и искате да спазите всички традиции и обичаи за Задушница, както и да приготвите традиционна питка за Архангелова Задушница, ще ви е нужна рецептата – онази автентичната, по която нашите баби са я правили, влагайки в нея и обичта към починалите си близки, и молитвата за опрощение на греховете им, и сълзите по загубата им.

Питка за Архангелова Задушница – обичаи и поверия

В чест на Архангел Михаил – светеца и ангела, който взимал душите на покойниците, домакините приготвяли специален обреден хляб – питка за Архангелова Задушница, известна като рангелова питка. Някои домакини приготвяли тази питка с мед, а други не я правели сладка, но всички омесвали в нея молитвите си и изобразявали върху ѝ символите на християнската вяра – обикновено правели кръст.

Рангелова пита домакините приготвяли и за Архангеловден. Ароматна, топяща се върху небцето, носеща посланието на сръчните ръце на българката, въплътила в питката си молитва, вяра, скръб и спомена за починалите близки, тази питка е много по-добро решение за Задушница от предлагащите се в търговската мрежа. Ако сте решили да опитате да я направите, ще ви е нужна рецептата или поне една от старите рецепти, по които бабите ни приготвяли питката.

Архангелова задушница 2023: ето кога се пада

Питка за Архангелова Задушница – необходими съставки

Съставките, които са ви нужни, са лесни за откриване в близкия магазин или дори в хранителния шкаф в дома ви. За питка за Архангелова Задушница са ви нужни:

За тестото

  • килограм брашно,
  • мая – 20 гр.
  • половин литър прясно мляко,
  • едно яйце и два белтъка, като жълтъците не ги изхвърляйте, а ги отделете, ще ги използвате за намазването на питката,
  • по 4-5 лъжици кисело мляко и олио,
  • сол и захар по една лъжица.

За намазването на обредната питка за Архангелова Задушница са нужни двата жълтъка, които отделихте, както и половин чаша кисело мляко и чаша олио.

Питка за Архангелова Задушница – начин на приготвяне

Необходимо е да активирате маята, като нашите баби са го правели, смесвайки я с 3 лъжички брашно, лъжичката захар и мъничко от топлото прясно мляко. Замесвали тесто и продуктите за него и маята и оставяли да си почине питката – да втаса на топличко за около 50 минути. Половината втасало вече тесто разточвали на кора с правоъгълна форма, намазвали я с масло и я навивали на руло, което разрязвали и сплитали на плитка. Тази плитка била венецът на обредната питка за Архангелова Задушница, вътре в който от част от останалото тесто правели и поставяли топчета.

Последната стъпка за приготвяне на тази красива като форма питка била свързана с разточване на няколко кори, от които правели листа, поставяли ги между топчетата и така украсявали обредната питка. Преди да я сложели във фурната, те отново я оставяли да си почине за около половин час. Обредната питка се пече на 180 градуса и се покрива с кърпа за 10-тина минутки, след като бъде извадена от фурната. Раздава се за „Бог да прости“ на гробищата или на по пътя, както и на съседи, приятели и роднини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com