Как се прави уникално ароматният турски чай?

19059
Как се прави уникално ароматният турски чай?
Снимка: iStock/Guliver

Турция е известна с традициите си в приготвянето и пиенето на чай. Чаят се отглежда тук още от времената на Средновековието, а от 1940-те години насам в провинцията Ризе се развиват огромни чаени плантации. Турският чай е известен в целия свят, а самата процедура за пиенето му се отличава със самобитност и оригиналност. Няколко пъти на ден турците варят чай в специален двуетажен чайник, наречен „çaydanlik“ (чайданлък). Този уред се състои от два отделни чайника, поставени един върху друг - малък за запарката и голям за врящата вода. Само използването на такъв специален чайник може да придаде на сварената напитка необичайния аромат на невероятно вкусния турски чай.

Особености в съхранението и варенето на турски чай

Турците са свикнали да пият много чай през деня - те с удоволствие му се наслаждават на гости, у дома си и на работа. Турските чаени партита са известни със своята задушевност, предразполагаща атмосфера и гостоприемство.

Кой чай е най-полезен за нас през есента?

Чаят се налива в специални купички с форма на лале, които имат стеснено гърло - тази форма помага чаят да се запази горещ за дълго време. Самата напитка трябва да бъде доста наситена и силна, като не се разрежда с мляко или мед; вместо сладко, захар и други добавки, турците най-често слагат няколко листа мента. Самият ритуал на пиенето на чай продължава дълго, понякога няколко часа.

Именно затова за турския чайник е важна „двуетажната“ конструкция, с помощта на която е възможно да се запази топлината на готовата напитка възможно най-дълго. В турските жилища се прилагат и специални, особени тънкости за съхраняване на сухи чаени листа - истинският турски чай запазва вкуса и аромата си, ако се съхранява на тъмно и сухо място, където няма чужди миризми.

Как се вари истински турски чай според всички правила?

За варене на турски чай са необходими специални прибори: перфектният вариант е метален чайник за водата и порцеланов за запарването на чаените листа. За един чайник вода се използват 6-8 чаени лъжици сух чай и захар на вкус.

1. Напълвате чайника със студена вода

Основното правило, което трябва да имате предвид: водата не бива да е твърда. Тя се подлага на специална обработка, препоръчително е да престои 24 часа. Вари се при отворен капак на чайника.

2. Приготвяте чаените листа

Докато големият, долният чайник се загрява и започва да кипи, по-малкият чайник – запарникът, със сухите листа на запарката трябва да се постави върху по-големия с водата. Той се загрява и чаят се запарва, докато е сух - така разкрива аромата си и по този начин се подготвят следващите процедури.

3. Заливате чая с преварена вода

Водата за приготвяне на турски чай определено трябва да се доведе до кипене, но не трябва да се оставя да прекипи - това разваля всички вкусови свойства на сварената напитка и намалява нейните ползи. Напълвате чайника до една трета с вряща вода и го оставете да ври 5-10 минути, в зависимост от това колко силна трябва да стане готовата напитка.

Какви са невероятните ползи от пиенето на чай всеки ден

4. Повторно приготвяне на чай

След като чаят се запари, разбърквате запарката с лъжица и поставяте на котлона да се запари отново за още 2-3 минути. И двата чайника кипят на слаб огън за известно време така, че запарката да предаде напълно аромата и вкуса си на напитката.

5. Готовата напитка се сервира на гостите

Турският чай е доста силен и се сервира неразреден на гостите. По желание всеки си долива вряла вода от долния чайник в лалеобразната купичка и си добавя захар.

За да приготвите следващата порция чай, е препоръчително да използвате „свежа“, а не преварена вода. Веднъж сварения чай има много полезни свойства и високи вкусови характеристики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com