Най-лесният и приятен начин да си направите КИСЕЛО ЗЕЛЕ

18751
Най-лесният и приятен начин да си направите КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Снимка: https://pixabay.com

Зимата рядко минава без кисело зеле, което се приготвя в голяма част от домовете. Хората предпочитат домашното кисело зеле пред купеното. То е много по-вкусно, винаги е на разположение, а гозбите с него са наистина страхотни. Освен това киселото зеле има редица ползи за здравето. Открай време в семействата се слага кисело зеле в бидони. Почти всеки избира този начин за сдобиване с него през зимата. Ето как лесно може да си приготвите кисело зеле у дома.

За тази здравословна рецепта ще трябва да приготвите солен разтвор от литър вода и 30 г морска или каменна сол (2 с.л.). Ако ползваме морска сол, добре е да изберете фина, за да се разтвори по-бързо. Може да сметнете количествата, знаейки че за една зелка ще са ви необходими 4 с.л. сол и 2 л вода. Най-напред сипете солта във водата – наведнъж или наполовина. Може да сложите цяла зелката или да я срежете на две. Може да я сложите в буркани или в един по-голям такъв. Овкусете с подправки по желание – синапено семе, джинджифил, люти чушки, копър и други. Може и да ги пропуснете.

Ако зелето в бидона не се получава, значи допускате някоя от тези ГРЕШКИ

Киселото зеле е сред най-приготвяните туршии за зимата. Освен, че е вкусен, ферментиралият зеленчук е също толкова полезен. Той си е за...

Щом напълните буркана със зелето, сипете вода до горе. Водата непрекъснато трябва да покрива зелето, за да го предпази от мухлясване. Ето защо върху него се слага камък или друга тежест, която да го притиска.

Сложете марля или тензух, за да може зелето да диша. Не затваряйте с капак, но не го дръжте и отворено, защото в буркана ще попадне мръсотия. Важно е да се държи на сянка, далеч от директните слънчеви лъчи.

Пробвайте киселото зеле на третия ден след слагането му. Процесът на ферментация трябва да се е задействал. Приготвено по тази рецепта, киселото зеле ще бъде готово след седмица, за разлика от онова, слагано в бидони, което отнема месеци. И така можете всяка седмица да си приготвяте кисело зеле лесно и бързо.

Киселото зеле може да използвате за приготвяне на вкусно основно ястие. Зелевият сок също е много полезен за организма, така че спокойно може да консумирате и него. Няма нищо по-вкусно и полезно от домашното кисело зеле, особено когато е готово само за седмица.

Как да запазим киселото си зеле си хрупкаво и ароматно

Всички подготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, но сигурни ли сме, че използваме най-добрите рецепти? Един от основните п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com