Очарователни идеи и рецепти за приготвянето на тиквички

34625
Очарователни идеи и рецепти за приготвянето на тиквички
Снимка: iStock

Вече можем да открием на пазара така любимите тиквички, които са сред бюджетните и достъпни зеленчуци, позволяващи приготвянето им по най-различни вкусни начини. Сред основните рецепти са такива за мусака с тиквички, кюфтета от тиквички, пълнени тиквички с кайма и разбира се, пържени тиквички. 

При приготвянето им на тиган обаче се използва голямо количество мазнина, което е вредно не само за талията ни. Затова в следващите редове ще ви споделим няколко съвета, чрез които да ги приготвяте по-здравословно, но все така апетитни.

Рецепта за вкусни тиквички на фурна

Здравословни рецепти за приготвянето на тиквички

Една лесна и вкусна рецепта, която става както за снак, така и за предиястие и основно, е тиквички на фурна. Застелете тава с хартия за печене и намазнете добре със зехтин. Почистете предварително и обелете тиквичките, като след това ги нарежете по ваше усмотрение, но трябва да са дебели поне 1 см. Поставете ги за печене във фурната за около 20-тина минути на високи градуси или до получаването на златист загар. 

След като са готови ги подсолете и добавете дресинг по желание - като най-познат и предпочитан е сосът от кисело мляко с чесън и копър, но може да експериментирате и с чесън, зехтин и пресни подправки, а защо не и с доматен сос например?

Вкусните тиквички се познават по това

Друго интересно ястие с тиквички е т.нар. “пролетно”. За целта са ви нужни 2 тиквички, 4 домата, сирене или моцарела, шепа спанак, чесън, копър и ако искате - други зеленчуци по желание. 

Тиквичките се нарязват на филии, а доматите - на кръгчета. Намажете ги със смес от зехтин и пресован чесън и ги поставете във фурната на ниска температура за около 2 часа. Сервирайте във вид на кула, като редувате ред тиквичка, домат, сирене, спанак, тиквичка, домат и т.н. Между редовете може да поставяте подправките и да финализирате с малко зехтин.

Здравословен вариант за приготвянето на тиквичките е и грилът. Мариновайте предварително зеленчуците в зехтин, сол, чесън и подправки. Намазнете добре грила и поставете зеленчуците на нормални температури. Получените тиквички може да използвате в различни рецепти - към зелена или доматена салата, като плънка към брускетите, към салата със синьо сирене и лешници и т.н. Може да експериментирате с тях по най-различни начини, тъй като си пасват с редица летни рецепти. 

Знаете ли, че може да използвате и сурови тиквички за салатите ви? Нарежете ги на тънко и ги прибавете в салата от моркови със сол оцет, зехтин, чесън и сусам.

Бон апети!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com