Подправката, която само опитните домакини слагат в тестото

31233
Подправката, която само опитните домакини слагат в тестото
Снимка: iStock

Тестото с мая е основата, от която можете да приготвите огромен брой вкусни печива - пица, пайове, кифлички и хляб.

Много гастрономи искат готовият продукт да придобие красив цвят и ефирна текстура. За целта можете да добавите разтопено масло, гранулирана захар и яйца към основата на брашното. Но различните рецепти невинаги предвиждат възможност за добавяне на голямо количество от тези продукти.

Има обаче тайна съставка, която гарантира, че печивата ще имат красив и апетитен жълтеникав цвят и едновременно с това ще са с пухкава и ефирна текстура. Става въпрос за една популярна подправка. Тестото ще придобие красив жълтеникав цвят, ако добавите малко куркума към него. Една щипка от "златната" подправка ще бъде достатъчна, за да постигнете желания резултат.

Куркума в тестото - кога и как се слага

Куркумата трябва да се смеси с брашно, преди да се изсипе последното в основата за печива. Също така можете да разтворите подправката в течността, преди да добавите прахообразния компонент.

Готвач ме научи как се прави пухкаво и вкусно бухнало тесто

Резултатът ще бъде появата на красив златист оттенък на печивата. Освен това те ще се изпекат по-добре. Също така заради добавянето на куркумата тестените изделия ще придобият допълнителна вкусова нотка. В случая не е необходимо да използвате големи количества куркума - може да добавите от една щипка до 1/4 чаена лъжичка към пакет брашно.

Някои домакини разчитат на още една необичайна на пръв поглед съставка при приготвянето на тестени изделия. Те добавят лъжица алкохолна напитка. В случая разчитат на водка. Тази напитка прави печивата по-ефирни. Всеки, който е изпробвал този метод, твърди, че той превъзхожда гасената сода и бакпулвера. В случая водката придава бухналост и ефирност без това да е свързано с време за втасване и осигуряване на определена температура на сместа за приготвяне на печивата. 

Но в случая е важно да не се прекалява с количеството на използваната алкохолна напитка. За половин килограм тестена смес достатъчното количество е непълна супена лъжица. 

Водката в случая може да бъде заместена с още една алкохолна напитка - коняк. В случая важат същите ограничения и за неговата употреба - не трябва да се прекалява с количеството му. 

Още: Защо хитрите домакини слагат водка в тестото?

Някои домакини заместват маята с бира, но заради нейната специфична горчивина, това налага добавянето на повече захар в рецептата. Според опитните кулинари тази съставка може да се съчетае и обикновена мая. В случая пенливата напитка ще подпомогне ферментационните процеси заради съдържанието на дрожди в нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com