Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за веган майонеза, която да си приготвите у дома

30 декември 2021, 13:30 часа

Майонеза без яйца, със соево мляко. Като вкус - стандартната майонеза, позната на всички – но този път във веган вариант!

Обичана от огромното мнозинство, по-скоро мразена от онези, които се грижат за техните линии. Майонеза! Домашното ѝ производство е тривиално и излиза наистина вкусно!

Противно на повечето блогове, които пишат, че за приготвянето на майонеза се нуждаете от блендер за чаши, може да се използва дори ръчен блендер за разбиване и трябва да кажа, че определено ще се получи, а дори е по-добър вариант, защото винаги се мие по-малко! По всяка вероятност дори и стандартна бъркалка би свършила работа, само трябва да побъркате малко. Чашният блендер обаче е най-бързият и безопасен вариант.

Приемете следната рецепта като насока.

За да направите среден буркан с майонеза, използвайте 2-3 пъти повече съставки, като запазите пропорцията. В тази рецепта са показани точните пропорции между съставките и това е, към което трябва да се придържате.

Веган майонеза - съставки:

50 мл соево мляко, неподсладено

½ чаена лъжичка винен оцет

1 чаена лъжичка горчица (ако харесвате вкуса, който оставя горчицата, ако не - сложете по-малко или използвайте нейна опция)

100 мл деликатно олио (рапично, слънчогледово, от гроздови семки)

½ чаена лъжичка люспи мая (използвайте без глутен или пропуснете за безглутенова диета)

1/4 чаена лъжичка намак сол (придава леко яйчен послевкус)

щипка обикновена морска сол

1/4 чаена лъжичка черен пипер

1. Преди да измерите подправките, добавете оцета към дозираното мляко и разбъркайте добре.

2. Измерете останалите съставки, сложете млякото с оцета в чашата на блендера (или тясната и висока пластмасова купа на ръчния пасатор), добавете люспите мая и горчицата. Разбъркайте всичко за минута, докато влезе въздух в сместа.

3. Добавете олио бавно, за предпочитане като наливате малка струя направо в чашата. Добавянето на маслото на 3-4, но малки завъртания трябва да доведе до същия резултат. В края овкусете със сол и черен пипер.

4. Майонезата е готова! Можете да я сервирате като дресинг за салата или сос за бургер. Приятен апетит! Съхранявайте го в херметически затворен буркан в хладилник.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес