Така се правят неземно вкусни и хрупкави пържени картофки

43903
Така се правят неземно вкусни и хрупкави пържени картофки
Снимка: https://pixabay.com

Много хора обожават да си похапват пържени картофки. Мъжете обичат да си пият бирата и да си мезят с по едно вкусно хрупкаво картофче. Но е важно как ще бъдат приготвени, за да са максимално вкусни и хрупкави. На никого не е приятно, когато картофите са като гумени или пък са доста твърди. Затова сега е време да ви споделим рецептата, с която картофките ще станат неземно вкусни, хрупкави и меки отвътре.

Можете да ги поднесете като предястие или мезе, а защо не и да обядвате или вечеряте с тях. Една порция е достатъчна да ви засити, лошото е, че са много вкусни и може да поискате допълнително.

За да станат хрупкави картофките, които ще изпържите, има няколко тънкости, които ако не ги спазите, това няма да се случи. Още преди да сте ги поставили в тигана, картофките е добре да се бланшират за няколко минутки във завряла вода. Може да използвате тенджерка за това. Добавете към врящата водичка малко сол и оцет. Това е важна част още преди пърженето им, защото чрез тази предварителна термична обработка картофките ще станах пръхкави във вътрешността си, а отвън ще са сочни и хрупкави. Имайте обаче едно наум, че трябва да засечете времето на бланширане от момента на повторното завиране на водата, а не от когато ги сложите на тигана.

След като ги извадите от горещата вода, поставете картофите във вода, предварително охладена в хладилника. Така се спира варенето им. След четири минутки те ща са вече изцяло охладени. Отцедете картофките и ги подсушете с подходяща кърпа.  

Последен трик преди същинското им пържене е да ги оваляте в царевично брашно. Така те стават напълно запечатани и ще придобият хрупкава коричка отвън и вкусен мек картоф отвътре.

Внимание – тази рецепта се отнася само за сорт зимни картофи. Тя не се използва за пресните – кръглите. При пресните няма нужда от подобни процедури, те могат да се пържат целите, защото съдържат достатъчно количество вода. Може да ги комбинирате с копър и чесън.

Да се върнем към рецептата за хрупкави зимни картофи. Нарежете ги на каквито форми или ленти искате. Дебелината не е от съществено значение, просто спазвайте технологията на пържене и приготвяне.

Картофките се сервират, докато са топли, може да с в добавка на някаква крехко месце или като цяла порция. Към тях върви бира, вино или айрян.

А ето и всички необходими продукти, които ви трябват:

5-7 броя зимни картофи;

2 супени лъжички оцет;

200 грама царевично брашно;

Олио – 200 мл.

Сол

Приятен апетит и да споделите тази хубава рецепта с вашите приятели и близки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com