Топ 5 стари български селски рецепти, които всеки трябва да знае

67920
Топ 5 стари български селски рецепти, които всеки трябва да знае
Снимка: iStock

Стари български селски рецепти, предавани от поколение на поколение, носят духа на България, българщината, вкуса на родното, традициите и националната ни кухня, завет за поколенията, свидни спомени от детството, подправени с черно-белия лик на любимите баба и дядо – все скъпи неща, които ги правят още по-вкусни. Ако сте нямали късмета да овладеете поне една от тези стари български селски рецепти, които дедите ни редовно приготвяли, за да нахранят многобройната си челяд, може да наваксате и да си запишете тези 5, които сме избрали за вас като едни от най-популярните и които ще ви понесат на крилете си, пътувайки към миналото, подправено с щипка българщина и с щипка обич.

Стари български селски рецепти – нашите топ 5

Едва ли има стара рецепта, която да не е съхранила спомени, завет и традиции, тъй като всяка една рецепта от родната кухня има своето място, своята история, но сред това кулинарно богатство се открояват особено ярко 5 стари български рецепти, които са част от националната ни кухня и които ви предлагаме да приготвите и опитате днес – векове по-късно, за да се уверите в кулинарното майсторство на дедите ни.

1. Бел муж (бял мъж) или ястието, наричано още кутмач

Хората, населявали някога Белоградчишките планини, имали свое любимо ястие, което приготвяли от овче сирене, брашно и прясно мляко – съставки, които им давали овцете, отглеждани по нашите земи – достъпни, но полезни, качествени и вкусни. Това ястие наричали бел муж – бял мъж – жетварска гозба, позната и като кутмач, която традиционно се приготвяла за Петровден по стар обичай и според стара легенда, свързана със Свети Петър, нагостен с ястието. Счита се, че традицията да се приготвя бел муж е наследена от келтите и рецептата е съхранена именно по местата, населявани от тях. В някои части от страната не използват прясно мляко, а само сирене и брашно, които подсладяват със захар и така превръщат ястието в десерт.

Как да приготвите бел муж като десерт?

Натрошете в тиган половин килограм прясно сирене, което не е осолено, най-добре овче, но може и краве, и го бъркайте на котлона до пълното му стопяване. Бъркането трябва да е непрекъснато, за да не загаря. След това добавете 2 лъжици брашно и 2 лъжици захар и продължете да бъркате още 3-4 минути. Свалете от котлона и проявете търпение, преди да опитате тази от топ 5 стари български рецепти, тъй като бял мъж се сервира студен.

2. Родопски пататник

Пататникът е сред традиционните и най-популярни ястия в Родопите. Приготвял се е  съставки, които са евтини и ги е имало във всеки дом и двор - картофи, сирене, масълце и яйца, лук, чубрица и джоджен. В Родопите наричат картофите патати, откъдето и това родопско изкушение получава своето име пататник.

Как да приготвите пататник?

СНИМКА: iStock

Килограм картофи се белят, стържат на ренде и оцеждат. Към тях се добавят глава лук, и 3 яйца, разбити предварително със 100 гр. натрошеното сирене и подправки – сол, чубрица, джоджен, щипка черен пипер. Получената смес се пържи на намаслен тиган и под капак като палачинка от двете страни за около 20 минути на страна.

3. Станимашки сармички

Ако сте посещавали "Малкия Йерусалим", Gрада на булката, на Асенова крепост и на калиничките – Асеновград, със сигурност се виждали или дори опитвали прочутите станимашки сармички. Те са традиционно ястие за града и тази част от Родопите, като съществено се отличават от всички останали у нас. Разликите не са в съставките, а в размера. Асеновградчани свиват сармички с толкова малки размери – 3-4 см., че може да ги хапнете на една хапка. Често хората от други краища на страната, които не са посещавали тази част на Родопите, са живо заинтересувани и изненадани от порцията сарми, която им се сервира по тези места. Рецепта няма да ви даваме не само защото асеновградските майсторки на сармичките си я пазят ревниво, но и защото реално тя не е различна от тази в останалите части на страната, размерът само е различен и впечатляващо малък.

4. Кавърма в гювече

Гювечетата са традиционни за страната ни, а кавърмата е любима на поколения българи, приготвяли се по селата, така че кавърмата в гювече получава заслужено място в класацията ни топ 5 стари български селски рецепти. Ястието е богато на съставки, но те срещали във всеки български селски двор – чушки, домати, лук, яйца, кокошка.

Как да приготвите кавърма в гювече?

СНИМКА: iStock

От споменатите зеленчуци, които са нужни за кавърма в гювече, ви трябват по 3 броя, необходими са ви също половинка пилешко месо и подправки – мазнина, чубрица, кимион, солчица. Първо трябва да запържите на тиган лука с пилето, а след това да добавите и зеленчуците без доматите, последвани от подправките. Преди да са напълно готови, преместете ги в гювече, залейте с доматен сок и малко вино и пъхнете във фурната за 15-20 минути. Ароматът и вкусът оставят трайна следа.

5. Катми

Изкушението, което прилича на любимите ни палачинки, но се приготвя с мая, е традиционно за Родопите и изключително вкусно. Може да се сервира както солено – със сирене, така и сладко – с мед или конфитюр. В миналото са ги хапвали и просто намазани с прясно масло, докато са още топли. Ако искате да изпробвате традиционния вкус, познат от детството ни, пригответе ги на сач и ги хапнете само с масло. Ето и рецептата.

Как да приготвите катми?

Към литър прясно мляко, което трябва да е със стайна температура и да не е сурово, добавете 5 яйца, щипка сол и половинка мая. С непрекъснат бъркане добавете малко под килограм брашно. Нека да е бяло, а не диетично или безглутеново, за да се насладите на автентичен вкус на катмите. Трябва да получите смес, чиято гъстота напомня тази на бозата. Ако е прекалено гъсто, добавете още мляко, а ако е рядка – още малко брашно. Оставете да втаса за час, намажете сача с масло и пържете от двете страни. Лесно е, евтино, а ароматът и вкусът ще оставят трайна следа върху небцето ви.

Запретвайте ръкави и да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

В каква вода се варят картофите и колко сол се слага?

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com