Този ябълков щрудел по стара рецепта го помнят само хората над 50

7415
Този ябълков щрудел по стара рецепта го помнят само хората над 50
Снимка: Istock

Национално ястие в Австрия, официален сладкиш в Тексас, ябълковият щрудел придобива популярност през 18 век чрез Хабсбургската империя. Старите рецепти, по които се е приготвяло изкушението, все още се пазят и все още предизвикват майстори на сладкишите да ги изтупат от праха и да приготвя ябълков щрудел по стара рецепта, съхранила тайните на вкусното парче сладко изкушение в чинията.

Историята на щрудела започва като сладка баница или сладкиш, приготвян и консумиран по-скоро от по-бедните. Името Щрудел идва от немската дума за „вихър“, на която се оприличава визията на вътрешността на щрудела – разточеният вариант на баницата изглежда като вътрешност на джакузи – множество „вълни“, които придават на тестото този причудлив вид.

Щруделът се правел с разнообразие от плънка – грис, орис, мляко, гъби, канела, ядки, разнообразие от плодове – видовете щрудел на практика са безброй и точните съставки за плънката зависят само от вашето въображение. Виенчани са тези, които правят щруделът известен с деликатните си тънки пластове тесто и сладък, тръпчив ябълков пълнеж, те са тези, които въвеждат ябълковия щрудел, а ние ви представяме превъзходен ябълков щрудел по стара рецепта, наследена именно от тях.

Най-вкусните свински пържоли: Ето каква е тайната

Ябълков щрудел по стара рецепта

Тази стара рецепта за ябълков щрудел е експлозия от аромати и вкусове – плодове и подправки, карамелизирани ябълки, орехи и сметана за разкош. Със сигурност не е най-доброто за талията ви със своите 500 ккал за 100 грама, 35 гр. захари и 30 грама мазнини, но пък със сигурност е един от най-вкусните десерти, които сте опитвали и приготвяли.

Старите рецепти крият разточителни съставки – богати, сладки, щедри като количество, тъй като са от времената, в които не диетите бяха на почит, а вкусът в чинията. За да приготвите този изкусителен ябълков щрудел по стара рецепта се нуждаете от:

  • 100 гр. захар,
  • ванилия – 1 шушулка,
  • 4 обелени и нарязани ябълки,
  • 30 гр. касис,
  • индийско орехче – 1 ч.л.
  • 100 гр. смлени орехи,
  • четвърт пакетче масло,
  • 6 големи листа фило тесто.

Здравословно смути с авокадо: Пригответе си още днес

Ябълков щрудел по стара рецепта – стъпка по стъпка

1.       Поставете захарта и ванилията в тиган и ги затоплете, докато се карамелизират.

2.       Добавете нарязаните ябълки, касиса, индийското орехче и орехите. Гответе 10-тина минути или докато ябълките омекнат.

3.       Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите ябълките, попили от подправките, от тигана, и ги оставете да изстинат.

4.       На дъното на две тави поставете хартия за печене.

5.       Поставете лист тесто върху една от тавите и го намаслете с разтопено  масло. Поръсете с 1 ч. л. захар. Повторете процеса, докато има 3 слоя тесто.

6.        Разделете ябълковата смес и внимателно навийте. Печете 25 минути, или докато тестото стане златисто кафяво и хрупкаво. Оставете леко да се охлади, след което нарежете всеки щрудел на 6 диагонални филийки. Оставете се на вкуса да ви води и да ви потопи в море от сладки емоции, без да мислите за калории и колко сладко е изкушението в чинията ви. Отдайте му се, този ароматен и вкусен ябълков щрудел си заслужава всяка хапка. По традиция домакините сами приготвят тестото за щрудела, разтягат го многократно, докато стане фино, тънко и прозиращо. Домакините днес, водещи забързан живот и опитващи се да се справят и с кариерата, и с отглеждането на деца, и грижата за дома, заместват домашно приготвеното тесто с купено от магазина фило тесто.

 

Ябълковият щрудел е сервиран в много виенски кафенета. Вероятно обаче щруделът е вдъхновен от Близкия изток – от сладките деликатеси като баклавата. Независимо дали ще го приготвите от домашно тесто, фило тесто или още по-лесно – от бутер тесто, щруделът ще очарова небцето ви с вкусове и аромати, ако следвате старата рецепта, богата на съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com