Тънкости при готвенето на зеле

28172
Тънкости при готвенето на зеле
Снимка: iStock/Guliver

Умелата домакиня може да приготви същински деликатес от зеле. Готвенето му е свързано с някои тънкости, с които е добре да сте запознати.

Най-големият плюс на зелето е, че може да го задушите както прясно, така и кисело. Може да го приготвите в различни комбинации - с месо или гъби, с ориз, боб и дори със стафиди.  Независимо от това на кой вариант ще се спрете, добре е да сте запознати с някои тънкости.

Нарязване на зелето

Обикновено нарязваме зелето на ивици или късчета с неправилна форма. Как е правилно да го правим? Няма определено изискване. Нарежете го, както ви е удобно. Просто времето за задушаване ще бъде различно, а ястията ще изглеждат по различен начин. 

Ако зелето е твърде кисело трябва предварително да го измиете. Разбира се, това ще доведе до намаляване на количеството на витамин С в него, но ако зелето е твърде кисело, по време на задушаване то ще загуби голяма част от вкусовите си качества.

Колко време отнема задушаването на зелето?

Ако зелето е крехко, 12-15 минути са достатъчни, но зимните сортове изискват поне 30-40 минути топлинна обработка.

Рецепта за най-лесните зелеви сарми

Нали знаете как е от изключителна важност една жена да може готви мусака? Е, аз бих казал, че е изключително важно всеки човек да може ...

Ако решите да задушите зелето във фурната, тогава температурата трябва да бъде не повече от 170 ° C, така че кипенето да е минимално. Времето за топлинна обработка в случая е до 40 минути.

Ако го приготвяте в мултикукър първо задайте режима за пържене на лук и моркови за времето, посочено за тези програми. След това стартирайте режим "Яхния" за 20-40 минути.

Не задушавайте зелето прекалено дълго. Ако омекне напълно, то ще загуби не само всичките си полезни вещества, но и вкусовите си качества.

Готовността на ястието се определя от вкуса на зелето. Характерното за него потъмняване, появата на специфична пикантност и ненатрапчива "горчивина" са признаци, че е време да изключите ястието. 

Трикове и тънкости при задушаване

Как да си приготвим кисело зеле в бидон

Киселото зеле е типично ядене за българина през студения сезон. Краят на октомври до средата на ноември е времето, подходящо за слагане...

Първоначално зелето може да се запържи малко в сгорещено олио (мазнина) до приятен златист оттенък. По време на запържването го разбъркайте внимателно, така че да се готви равномерно. След това добавете още мазнина или вода (бульон) и оставете ястието да къкри под затворен капак на бавен огън, до омекване.

Прибавянето на сол към зелето е добре да става 10-12 минути преди готвене. Ако искате да придадете на ястието приятен сладко-кисел послевкус, добавете лъжица захар и малко оцет 7-10 минути преди края на задушаването. Разбира се, не е нужно да добавяте оцет към киселото зеле, но непълна чаена лъжичка захар идеално ще балансира вкуса на ястието и ще омекоти рязката киселинност.

Когато избирате слънчогледово масло, отдавайте предпочитание на нерафинираното, зелето става по-вкусно с него.

Ако искате да приготвите нискокалорично ястие, добавете гореща вода вместо олио към зелето. И обратното - за да направите ястието по-калорично, добавите масло или бульон от месо.

Друга малка тайна, която ще помогне да се придаде на задушеното зеле невероятен вкус - 4-5 минути преди пълна готовност на ястието, добавете към него леко 1 лъжица запържено в масло брашно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com