Уникално вкусни стари български десерти, които сме забравили с годините

58457
Уникално вкусни стари български десерти, които сме забравили с годините

Десертите от край време са почитани. Макар преди няколко десетилетия хората да не са имали толкова богат избор, те не са пропускали възможност да си приготвят вкусен домашен десерт, който цялото семейство да похапне с удоволствие.

За разлика от преди, днес на пазара се предлагат всевъзможни вкусотии, сред които дори ни е трудно да изберем. Имаме привилегията да се храним с веган, био, безглутенови и всякакви други сладости.

В миналото обаче нашите майки и баби са почитали няколко десерта, които днес ще споделим с вас. Направата им е била сложна и трудоемка, тъй като са бъркали на ръка и рязали с нож.

Всичко се е случвало много по-бавно, но пък вкусът накрая бил несравним и трудно можем днес да го опишем с простички думи.

Ето и най-вкусните стари български десерти, които ще останат вечни:

Прасковки

Кой не е ял прасковки като дете? Мармаладът, който слепва двете половини придава завършеност на захаросаните топки, наподобяващи досущ любимия плод.

Как да приготвим най-вкусната баклава?

Време е за чудесна рецепта за един традиционен балкански десерт - баклава! Знаем, че ястието е доста традиционно, но все пак проверете ...

Те не са били подредени в тарелка и купени от рафта от магазина. Направата им отнемала часове, но било истинско удоволствие за домакините да наблюдават как всеки малчуган лакомо похапва сладките изкушения и нетърпеливо протяга ръката си към подноса за още и още.

Лесна рецепта за бърз и вкусен ябълков кекс

Фунийки с крем

Класика в жанра! Истински трудоемка е била направата на всяка една фунийка, но пък за трудолюбивата българка това не представлявало проблем. Тя с желание навивала сладкото тесто около формата и бъркала енергично млечния крем върху котлона.

Пълненето се случвало на ръка, с помощта на лъжица и много търпение. Накрая обаче се получавали феноменално вкусни фунийки, за които днес с усмивка на лице си спомняме.

Рецепта за торта парфе с ананас - вкусотия до шия

Както казва мама: "Готвя, но никога за мен самата. Обожавам да готвя, за да зарадвам моята "мъжка фамилия". Щастлива съм, когато виждам...

Кошнички

Подобно на фунийките, кошничките били също толкова времеемки. Това била и причината да се приготвят за големи тържества, като кръщенета, рождени дни, Великден, Нова година и т.н.

Най-лесното брауни, което се прави за 15 минути без миксер

Красиво изглеждащи, те били хрупкави отвън и с топящ се в устата пълнеж отвътре. Истинска феерия от вкусове и аромати, те карали хората да се чувстват специални, докато подслаждали живота си с тях.

Отделете си време и си пригответе някой от тези невероятни стари български десерти, пред които днес най-изявените майстори готвачи се кланят до земята!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com