Усетете зашеметяващия вкус на тези гръцки курабийки

14933
Усетете зашеметяващия вкус на тези гръцки курабийки
Снимка: supichka.com

Гърция има стари традиции в сладкарството, като превъзходните сладкарски изделия изпълват с аромата си улиците на гръцките градчета. Малките сладки изкушения присъстват на масата по време на леката закуска сутрин, както и като междинни хранения с кафето. Топлата събуждаща сетивата и тялото ароматна напитка с кофеин и няколко дребни сладки са достатъчни на южните ни съседи и сутрин, и като подкрепа между обилните обяд и вечеря. Гръцки курабийки традиционно присъстват на масата, защото са вкусни, дребни и идеални и за кафето, и за чая. Обикновено се отличават със своя снежно бял цвят, дължащ се на обилното поръсване с пудра захар. Гръцки курабийки може да приготвите и сами в дома си, без да е нужен билет за слънчева Гърция. Тази рецепта е подходяща и за начинаещи, а вкусът и усещането при консумация са зашеметяващи. Макар да са все още далеч, Великденските празници предстоят, а какво е този светъл празник без курабийки? Препоръчваме ви този път да изненадате семейството и гостите с гръцки такива.

Най-старата рецепта за великденски курабийки

Гръцки курабийки – необходими съставки

Препоръчваме ви горещо да приготвите гръцките курабийки не с масло, а с мас. Така те ще се топят в устата и ще придобият вкус, неочакван, мек, гладък и пухкав. Ако не сте почитатели на тази съставка, не може да я откриете в търговската мрежа или страдате от определени хронични заболявания, поради които не се препоръчва да консумирате мас, то и маслото ще свърши работа, но ще станат идея по-хрупкави тези гръцки курабийки. Количеството, което и е нужно, е чаена чаша мас или пакетче масло. Други съставки, които да подготвите за прочутите гръцки курабийки, са:

  • 1 яйце,
  • чаена чаша пудра захар,
  • 1 ванилия,
  • малко над 2 чаши бяло брашно,
  • пакетче бадеми от 100 грама.

Ако обичате да експериментирате и не държите на традиционния вкус, спокойно може да заместите бадемите с орехи или разнообразие от ядки по ваш избор, но имайте предвид, че за да получите съвършените гръцки курабийки, следва да използвате само и единствено бадеми в рецептата.

Бабините великденски курабии, които траят със седмици

Гръцки курабийки – начин на приготвяне

Към маслото или към цялото количество мас се добавят едновременно останалите съставки без ядките – брашното, ванилията, яйцето и 2/3 от захарта и от получена смес се замесва тесто. Ако прецените, че консистенцията на тестото не е добра, а това зависи от маста или маслото, винаги може да добавите още брашно или пък малко вода в случай, че се окаже твърде твърдо тестото ви.

Печените и нарязани на ситно бадеми, но не мелени, се слагат накрая – когато тестото е омесено и готово. Размесвате още малко, за да се разпределят равномерно бадемите, разстилате и избирате формичките, с които да оформите вашите вкусни гръцки курабийки. Може да са обикновени топчета, но може да дадете простор на въображението си и да използвате различни формички, за да постигнете и визуална наслада или да подготвите изненада за децата.

Готовите форми се пекат 15-20 минути на 200 градуса, наредени върху хартия за печене в подходяща за фурната ви тава. Използвайте останалата пудра захар, която не сте вложили в тестото, за да поръсите сладките изкушения. Най-добре е да го направите докато са още горещи – тоест веднага, след като ги извадите от фурната.

Хапват се, когато поизстинат, и могат да се съхраняват сравнително дълго в подходяща кутия за сладки.

Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пухкави мекици за вкусна закуска

Ето как се готви най-вкусната агнешка чорба за Великден

Постни сладки за Великден – много ще ви харесат

Печено свинско за Великден. Подготовката му отнема само 15 минути

Бабините козуначени курабии за 20 минути

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com