ПП даде на съд сделката, при която Летище Русе мина в частни ръце

2317
ПП даде на съд сделката, при която Летище Русе мина в частни ръце
Снимка: Официален сайт на Локомотив (Пловдив)

Представители на „Продължаваме промяната“, начело с бившия депутат Рена Стефанова, подадоха жалба в съда срещу процедурата, по която Общинският съвет в Русе даде безвъзмездно летището в града на бизнесмените Христо Крушарски и Антони Търницов.

Административният съд в Русе вече е образувал дело срещу решението от януари 2023 г., според което съвместното дружество „Еърпорт Русе“ ООД получи правото да ползва летището за срок от 10 години. Точката на заседанието на местния парламент бе внесена от кмета Пенчо Милков (БСП) и мина с 47 гласа „за“ и само един „против“.

Срещу нула лева: Летище Русе минава в частни ръце

Летище Русе минава в частни ръце - срещу нула лева. Това следва от решението на общинския съвет на заседанието във вторник, в което сде...

Жалбата до съда, цитирана от в. "Сега", гласи, че решението на мнозинството в Общинския съвет на Русе е взето по "експресна процедура". Освен това то заобикаля обичайния начин за предоставяне на стопанисването на публични стратегически проекти като летищата на частни компании - концесиониране.

При концесиите частният стопанин подписва договор с ясно разписани ангажименти, включително инвестиции, финансови показатели, и плаща концесионни такси.

"В случая с летището край Щръклево има само "намерения" за инвестиции и обещания, че някой ден тук ще кацат големи пътнически самолети - ербъси и боинги. Засега аерогарата е пристан само за малки аероплани, обслужващи борбата с градушките", аргументират се представителите на "Продължаваме промяната".

Заседание по делото още не е насрочено, защото съдът е дал време на жалителите да поправят някои дефекти в искането си за обявяване на решението на общинарите за незаконосъобразно.

Пенчо Милков: Държавата може да помогне Русе да има работещо летище без да се прехвърля собствеността му

Летище Русе е общинско и не е необходимо да се прехвърля като собственост на държавата, за да помогне тя - ако иска - да се възстановят...

Своеобразният "подарък" на Общинския съвет в Русе отиде за дружеството, съставено от българските фирми „Щраплан“ ЕООД, със собственик и управител Търницов, и „Стройпроект ЕООД“, чийто собственик на капитала е Крушарски. Двамата бизнесмени получиха летището само срещу обещание да инвестират 14 милиона евро за идното десетилетие.

Христо Крушарски доскоро беше собственик на футболния Локомотив Пловдив. Освен това неговата „Стройпроект“ се занимава с производство на „системи за въздействие на времето, системи за защита от градушки и увеличение на валежите“ от три години и има собствени самолети, базирани в Горна Оряховица. ОЩЕ: Бившият собственик на „Локо Пловдив“ изцяло пое градушките над България

Търницов беше кандидат за купувач на концесионния договор за Летище Горна Оряховица миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе