Изложба, посветена на Апостол Карамитев, откриха в НАТФИЗ (СНИМКИ)

2801
Изложба, посветена на Апостол Карамитев, откриха в НАТФИЗ (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

На 9 ноември десетки студенти се събраха на официалното откриване на изложбата с фотографии, посветена на големия български театрален и филмов актьор Апостол Карамитев в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

"Ние тук го честваме като големия педагог Апостол Карамитев. Неслучайно се е предпочело тук да бъде неговото поклонение, което преди 50 г. е било историческо събитие, защото това е страната на Апостол Карамитев. Той, както се казва изложбата, е многолик талант. Ние се опитваме върху неговите педагогически резултати, усилия, неща, които е постигнал, да акцентираме", разказа пред БГНЕС проф. Пламен Марков, по чиято идея е изложбата.

Снимка: БГНЕС

Още: 100 години Апостол Карамитев: Талантлив, обичан, запомнен

Изложбата

Фотографиите са над 100, като разказват за неговия личен и професионален живот, включително и от работата на Апостол Карамитев като преподавател в НАТФИЗ и са предоставени от Държавния архив в Бургас със съдействието на Община Бургас. Включени са също плакати от представления и филми, както и писма и бележки. Обществената телевизия пък предоставя безвъзмездно филмите, на които е продуцент. От златния фонд на общественото радио също са използвани записи.

Апостол Карамитев е педагог с изключително значение за съдбата на НАТФИЗ. Всеки четвъртък ще бъде прожектиран по един от филмите, които са направени за него, като студентите имат възможността да се докоснат до педагога, до актьора, до човека-личност Апостол Карамитев – "без съмнение толкова обаятелна, за която все още се носят легенди какъв човек е бил за своите студенти, за своите колеги".

Още: Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас

Снимка: БГНЕС

Филмите за Апостол Кармамитев

На 9 ноември гостите на събитието имаха възможност да се насладят на филма на Момчил Карамитев – "Апостол Карамитев". Следващият четвъртък, на 16 ноември, в аулата на академията ще се прожектира филмът на режисьора Огнян Гелинов "Ваш Даскал Апостол". "Откъси от театрални постановки с участието на Апостол Карамитев" ще бъде прожектиран на 23 ноември в голямата кинозала на НАТФИЗ.

Още: Чуйте последното интервю на Апостол Карамитев, записано само ден преди смъртта му (ВИДЕО)

"Ще завършим с най-новия филм за Апостол Карамитев, който е направен от режисьора Олег Ковaчев в партньорство с Момчил Карамитев", добави проф. Марков. Продукцията "Апостол – силата на духа" ще се прожектира на 30 ноември в аулата на НАТФИЗ.

Снимка: БГНЕС

Момчил Карамитев за своя баща

Момчил Карамитев, син на големия български актьор, каза пред БГНЕС, че Апостол Карамитев е бил много добър родител. "Беше изключително строг и в същото време беше най-добрият човек, който съм познавал и който ме е възпитавал до 13-ата ми година, защото аз тогава го изгубих. Мога да кажа, че беше много динамичен човек и изискваше много. Много ни помагаше", обясни той и посочи, че Апостол Карамитев се е опитвал по ненатрапчив и ненравоучителен начин да възпитава него и сестра му.

Момчил Карамитев е категоричен, че това е едно гениално решение. "Защото едно дете, което расте, което е в предпубертетна възраст, не можеш да го накараш да върши правилни неща, то е срещу всичко – и срещу родителите си, и срещу себе си по някой път. Той успяваше да ни накара да му вярваме и да го следваме", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

За филма "Апостол Карамитев"

Момчил Карамитев разказа и как се ражда идеята за филма "Апостол Карамитев". "Как стана правенето на този филм – много интересно, защото аз мислех, че знам много за него, но, всъщност, аз знаех от човешка страна, повече като дете, като син някои неща за него. Докато от професионална страна аз научих много докато събирах материалите, когато правих самия филм, и после, когато го монтирах. Стигнах до големи заключения за себе си, че той е бил на много високо професионално ниво и отдавам това на това, че той вършеше работата си с огромна любов. Както нас ни е гледал с любов, така той гледаше и професията си, и студентите си", отбеляза Момчил Карамитев.

Снимка: БГНЕС

Синът на Апостол Карамитев се е опитал да акцентира във филма именно върху това, но и върху още нещо, което не се забелязва в другите неща, правени за него – неговата динамика, неговия темпоритъм. "Той имаше един особен ритъм, който не беше ежедневният ритъм на една академична атмосфера. Това, което преподаваше тук, беше ново за академията и затова по някой път не е бил гладък пътят му към това да защити своите позиции в преподаването. Но докато през деня преподава, той вечер защитаваше това, което преподаваше, тук, на сцената, и го показваше", категоричен е Момчил Карамитев. Апостол Карамитев е един от първите действащи актьори, преподаващи тогава ВИТИЗ, а по онова време това не е популярно.

Любимият филм с участието на Апостол

На въпроса има ли любим негов филм, синът му отговори, че филмът, който най-много му харесва, е "Бялата стая". Когато филмът излиза, Апостол Карамитев отива заедно със семейството си да го гледат. "Хората не ходеха масово да го гледат, както преди години са ходили да гледат "Специалист по всичко" или "Любимец 13", защото той беше един по-друг филм, за едни по-зрели хора. Малко ерес имаше в този филм. Не се говореше за това как един учен човек не е доволен, как може да бъде в една добре уредена страна човек недоволен от това, което прави", заяви Момчил Карамитев, който си спомня, че тогава не е видял голяма публика. Но след това филмът се утвърждава, защото е с много съвременен и модерен начин на поднасяне на нещата.

Снимка: БГНЕС

"Казват, че непоследователност има в разказа. В "Криминале" на Тарантино сюжетът е точно такъв – разхвърлян в цялото действие. Но акцентите са извадени на преден план. Това е дебютният филм на Методи Андонов. Мисля, че успяха да направят нещо много хубаво", заключи Момчил Карамитев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com