"Хигс" може да сочи ограничения живот на Вселената

36215
"Хигс" може да сочи ограничения живот на Вселената

Работещият с Големия адронен колайдер физик-теоретик Джоузеф Ликен от Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми” е представил на събранието на Американската асоциация за съдействие на научното развитие в Бостън ново, все още непубликувано изследване, в което се твърди, че последователният анализ на откриването на Хигс бозона потвърждава нееднократно изказваните предположения за присъщата на нашата Вселена нестабилност, пише megavselena.com.

„В някои точки, отдалечени от настоящето на десетки милиарди години, всичко (възможно) ще бъде унищожено”, обрисува Ликен картината на Вселената.

Напомняме, че откриването на Хигс бозона, направено с помощта на Големия адронен колайдер и представено в средата на миналата година, допълва Стандартния модел с липсващата и отдавна търсена частица, способна да обясни масата на елементарните частици. Това оживи дискусията за някои детайли от раждането на Вселената, случило се преди 13,7 млрд. години и непосредствено свързано с бозона.

За ключов момент според Ликен следва да се смята това, че няма механизми, които биха препятствали реализацията на раждането на Вселената и възникването на нови системи елементарни частици още веднъж, но „на друго място”.

„Малко мехурче, което можете да наречете „алтернативна” Вселена, ще се появи някъде и след това ще се разшири и ще унищожи нас (нашата Вселена)”, разсъждава не много весело ученият.

Досега беше трудно да се говори уверено за такъв сценарий (макар че подобни хипотези са изказвани), тъй като за подобни изчисления е необходимо да се знае масата на Хигс бозона с точност до 1%, което до миналата година беше неизпълнимо условие, подчертава Джоузеф Ликен.

„Променете всеки един от параметрите в Стандартния модел и ще получите другия край на Вселената”, пояснява той необходимостта от точното знание на масата на Хигс бозона.

Нека да подчертаем още веднъж – всъщност авторът на доклада е оптимист. Според съвременните възгледи краят на земния живот ще настъпи значително по-рано – възможно след 150-200 млн. години, а и самото Слънце ще се превърне в червено джудже дълго преди предсказания от Ликен край на Вселената. На нашата Вселена…

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Очакваните научни събития през 2013 г.

През 2013 г. учените вероятно за първи път ще разгледат черна дупка или дори т.нар. къртичина, ще получат решаваща информация за възмож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com