Руският метеорит тежал около 10 000 тона

41142
Руският метеорит тежал около 10 000 тона
Сеизмолози и НАСА съобщиха данни за руския метеор. В същия ден метеорит е прелетят и над Куба.

Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, причинен от петъчния взрив на метеора в Русия. Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4,0, съобщи сайтът на агенцията, цитиран от БГНЕС.

Епицентърът на този космогенен трус е в район с координати 55,15 градуса северна ширина и 61,41 градуса източна дължина, на около един километър югозападно от Челябинск.

20 пъти по-мощен взрив от Хирошима е предизвикал метеоритът над Челябинск

Взривът на метеорита над Челябинск е най-мощният на Земята за последните 100 години, предаде БГНЕС. Мощността на взрива в петък при на...

Както се съобщаваше по-рано взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити.

В петък сутринта жителите на редица региони В Челябинск бяха повредени сгради, избити бяха около 100 хиляди квадратни метра стъкла, около 1200 души потърсиха медицинска помощ. на Урал наблюдаваха полета на метеорното тяло – огнено кълбо с димен шлейф. Падането завърши с ярко избухване и мощен взрив. Състоянието на двама души остава критично.

По оценки на експертите от НАСА в атмосферата на земята е навлязло космическо тяло с размер 17 метра и маса около 10 хиляди тона. Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. Той е летял под малък ъгъл – не повече от 20 градуса - и затова полетът му е продължил около 32 секунди. На височина около 20 километра става взрив с количество отделена енергия около 500 килотона тротилов еквивалент, което е около 30 пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година.

Междувременно стана ясно, че в небето над централната част на Куба е било забелязано тяло, което много прилича на метеор, пише КРОСС. Приближавайки се към Земята обаче то се превърнало в огнена топка и избухнало, съпроводено от силна детонация.

Рекордно много пострадали след руския метеорит

По последни данни близо 1000 души са пострадали след падането на отломки от метеорит в руската Челябинска област, предаде Интерфакс . ...

Очевидци от провинция Сиенфуегос твърдят, че в петък, около 8 часа местно време, на небето забелязали предмет с големината на автобус.

Малко по-късно той се превърнал в огнената топка "по-голяма от Слънцето", уточняват те добавяйки, че броени минути по-късно чули и силна експлозия.

В момента експерти усилено издирват евентуални остатъци от въпросното тяло, отбелязват местни медии. 

Запознати припомнят, че това е само последният такъв случай от поредицата рядко срещани космически събития, станали в рамките на последните 48 ч.

В Русия искат система за защита на Земята от метеорити

Руски учени предлагат да се създаде международна система за защита на Земята от метеорити и астероиди, заяви генералният директор на не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com