Слабото слънце няма да спре глобалното затопляне

16168
Слабото слънце няма да спре глобалното затопляне

Слабото слънце през следващите 90 години няма да спре глобалното затопляне, предизвикано от парниковия ефект, предупредиха британски учени, цитирани от Ройтерс.

Според съвместно изследване на Британската метеорологична служба и университета в Рединг прогнозите са, че намалената сила на Слънцето до 2100 година ще намали глобалното затопляне едва с 0,08 градуса по Целзий.

Учените предупредиха, че през този век се очакват екстремни климатични явления заради парниковия ефект. Планетата ще се загрее с над 2 градуса заради емисиите от парникови газове. Сегашните обещания за ограничаването им няма да са достатъчни, за да избавят нашата планета от нагряване под 2 градуса. А това ще доведе до нестабилен климат с екстремни прояви, които ще станат много често явление.

През 20 век слънчевата активност се увеличи, като достигна своя пик и сега се очаква тя да се задържи на едно ниво. Дори тя да спадне до "минимума на Маундер", регистриран в периода 1645-1715 година, глобалната температура ще се снижи едва с 0,13 градуса по Целзий, предвиждат учените. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com