ЕС и САЩ се договориха за нови правила при обмена на данни в ИКТ

1840
ЕС и САЩ се договориха за нови правила при обмена на данни в ИКТ
Снимка: iStock/Guliver

Правителствата на страните-членки на ЕС са одобрили споразумението със САЩ за размяна на данни, наречено "Конфиденциален щит на ЕС и САЩ" (Privacy Shield). То ще замени досегашното споразумение "Безопасно пристанище" Safe Harbour и най-вероятно ще влезе в сила още следващата седмица, предаде Reuters.

Новото споразумение осигурява по-добра защита на личните данни на европейски граждани в случай на спорове с американски компании като Facebook. Сега граждани на ЕС ще могат по-лесно да съдят за нарушение на неприкосновеност американски компании.

5.5. млрд. долара са очакваните приходи за 2016 в сферата на ИКТ

В ИТ сектора в България работят около 10 000 фирми, като повечето от тях са малки и средни. Това заяви Изпълнителният директор на Изпъл...

Влизането в сила на споразумението ще сложи край на няколко месечната дискусия на американските и европейските специалисти относно размяната през океана на цифрова информация за най-големите компании, включително лични съобщения, статистика, запитвания, коментари на ползватели в социалните мрежи и търсачките. Споровете станаха факт и след разкритията на Едуард Сноудън как АНС следи абсолютно всичко.

През октомври миналата година Европейският съд в Люксембург постанови, че Safe Harbour не осигурява в достатъчна степен защитата на правата на личния живот на европейците. Съдебният процес бе задействат от австрийския борец за защита на личните данни Макс Шремс, оплакал се от липсата на гаранции за неприкосновеност на информацията, изпращана във Фейсбук на американски сървъри.

Според Apple, Google и IBM новото споразумение ще възстанови доверието при презокеанските трансфери на данни между ЕС и САЩ.

 

 

ЕС и САЩ подписаха договора за защита на личните данни, предавани отвъд Океана

Европейският съюз и САЩ подписаха договор за защита на личните данни, предавани през Атлантика.  Така нареченото "споразумение-ча...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии