Илън Мъск закри страниците на компаниите си във Facebook заради скандала

2927
Илън Мъск закри страниците на компаниите си във Facebook заради скандала
Снимка: Getty Images/Guliver

Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически автомобили Тесла Мотърс закриха профилите си в социалната мрежа Facebook.

Техният собственик, милиардерът Илон Мъск, бе призован от един негов последовател в Twitter да изтрие Facebook-страницата на Спейс Икс. В отговор Мъск написа: "Въобще не знаех, че имаме страница във Facebook. Ще го направя." В социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг, Спейс Икс и Тесла имаха по около 2,6 милиона последователи.

Най-мощната ракета за последните 30 години вече е в Космоса (ВИДЕО)

Най-мощната и тежка ракета, изстрелвана през последните 30 години в Космоса, успешно се отправи по своя път. Става въпрос за Falcon Hea...

Малко преди това интернет компанията Mozilla и банка Commerzbank преустановиха рекламните си кампании във Facebook. Причината: скандалът с личните данни.

Преди няколко дни стана ясно, че британската аналитична компания "Cambridge Analytica" е обвинена, че е използвала информация от профилите на 50 милиона потребители на Facebook с цел да се повлияе на изборите в САЩ през 2016.

След няколко дни на мълчание основателят на Facebook заяви, че неговият концерн е допуснал грешка. "Това беше голяма злоупотреба с доверието. Наистина съжалявам за случилото се", каза той пред CNN.

Високопоставени американски политици официално призоваха Зукърбърг да се яви пред специална комисия във Вашингтон и да отговори на критичните въпроси, които ще му бъдат зададени от членовете ѝ. Изслушването обаче няма как да се проведе преди края на великденската ваканция на Конгреса, предаде БГНЕС.

Илън Мъск обяви кога ще изстреля "Фалкон Хеви"

Основателят и ръководител на американската компания „Спейс Екс“ Илън Мъск обяви датата, на която ще се проведе първото изпи...

В същото време британски съд постанови претърсването на лондонската централа на "Cambridge Analytica" . Според британски медии, 18 служители от Службата за защита на данните са участвали в акцията, проведена в петък вечер. Компанията е заподозряна в това, че по неправомерен начин е добивала данни от потребители на Facebook, които е използвала за непозволена рекламна предизборна кампания сред милиони американски избиратели, и така е повлияла на техния избор в полза на Доналд Тръмп.

Особено интересен е начинът, по който се стигна до разкриването на този скандал. Изпълнителният директор на "Cambridge Analytica" Александър Никс беше заснет със скрита камера да обяснява начините за оказване на натиск върху политици, участващи в избори. Неговата фирма можела да изпрати например "момичета до къщата на кандидата". Репортер на британската телевизия Channel 4 се беше представил за потенциален богат клиент, който иска да помогне на няколко кандидата да постигнат успех на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии