Изкуството да създаваш светове

4633

Представяме ви втората част от поредицата ни в партньорство с Logitech, в която разказваме за вдъхновяващи хора с вълнуващи професии.

Петко Танчев е визуален артист, който обича да създава светове, даващи възможност на зрителите да погледнат едно пространство от гледна точка, за която преди това не са предполагали. А вдъхновението за създаването на тези светове може да се крие навсякъде.

Кой си ти накратко?

Името ми е Петко Танчев. По професия съм сценограф, но по-основното за мен е, че съм визуален артист

Кога започна пътят ти като творец?

Когато бях малък постоянно рисувах и ми беше интересно да създавам различни светове.

Как се обърна към технологиите като изразно средство?

В работата си с компютри с различни видове софтуер открих, че мога много бързо да променям средата и да си играя по различен начин с обектите. Това ми даде една по-голяма свобода за експерименти и начин да открия себе си по един по-смислен и адекватен за мен път.

Къде откриваш вдъхновение?

Вдъхновявам се много от самите условия. От даденостите на фестивала, от вида публика, която ще види работата ми. Най-вече от пространството, в което работя и от останалите хора и техните умения.

Къде е допирната точка между реалния и дигиталния свят?

В много от проектите си работя в пространства, които са исторически и са част от миналото на обществото, на културата и на историята. Използвам дигитални технологии, които са част от бъдещето. Мисля, че това е интересна допирна точка, в която миналото и бъдещето се срещат и изграждат нещо ново, което интерпретира историята по различен начин.

Сподели ни за твой проект, който разказва за тази среща между миналото и бъдещето?

В края на миналата година работех по една поредица от аудиовизуални събития. Нашата цел беше да създадем серия от проекти в различни знакови пространства за културата и туризма на Пловдив. Водещото във всеки един от тези проекти беше освен историята на паметниците и самият им съвременен облик. Тъй като голяма част от тях са изоставени, това за нас всъщност се оказа и вдъхновение да ги възродим.

Единият от проектите беше върху паметника на Альоша. Решихме с прожекция да го осветим, да използваме този конструктивизъм и със средствата на светлината да стигнем до един деконструктивизъм, като начупим неговите форми и го оцветим по различен начин, за да създадем нещо по-различно от пространството.

Братската могила е един почти забравен паметник, тъй като е малко по-встрани от центъра. Смятаме, че децентрализацията е нещо необходимо и това да има изкуство и в покрайнините на градовете е един начин хората да видят от различна гледна точка заобикалящата ги реалност. Затова направихме този проект.

Имаш проекти, в които участието на публиката е важна част. Разкажи ни за някой от тях?

В проекта Connector се опитах да си представя цялото ни общество, всички хора като светещи точки. Всъщност това е много обективен поглед, защото това е нещо, което виждаме от самолет, прелитайки през един град, и това по някакъв начин определя еволюцията на цивилизацията ни. Работата с електричеството и това, че създаваме светлина в мрака и се опитваме да бъдем заедно във всичко, което правим.

Какво търсиш, когато избираш средствата си за работата ти?

В моята работа с дигитални изкуства технологиите са основното, с което работя. Важно е те да са ми удобни и да ми позволяват много бързо и лесно да експериментирам със своята цел и със своите търсения в конкретния проект. С годините съм открил средствата, които ми дават тази свобода и които разширяват способностите ми, в които не се чувствам ограничен.

Когато мечтите да правиш видео игри се сбъдват

Започваме тази нова поредица, заедно с партньорите ни Logitech, в която ви представяме успешни, реализирани в сферата си професионалист...

Всеки твой проект отнема много време пред компютъра. Как си почиваш?

Винаги, когато имам време за почивка, обичам да съм далеч от компютъра си, но винаги снимам и използвам устройства, с които да взимам нещо от материалния свят и да го поглеждам през различни очи. Понякога рисувам сред природата, друг път снимам, опитвам различни апликации, с които експериментирам с телефона си.

Отдалечава ли ни дигиталният свят и материалния?

Не мисля, че непременно дигиталният свят ни отдалечава от материалния. Той ни дава другата гледна точка и ни позволява да оценим по друг начин природата и материалния свят, който ни заобикаля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии