Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)

11923
Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)
Снимка: iStock

Китайски инженери тестваха хиперзвуков двигател на смес от въглищен прах и етилен, съобщава South China Morning Post.

Добитите от земята въглища горят с равномерен пламък при висока температура и са безопасни за съхранение. Но финия въглищен прах във въздуха е изключително експлозивен и може да причини големи щети на мината.

Специалисти от Нанкинския университет за наука и технологии решили да използват способността му за детонация в ракетен двигател. При един от наземните тестове експериментално устройство, използващо евтина смес от въглища и етилен, произвело детонация със скорост на фронта на горене над два километра в секунда, което шест пъти превишава скоростта на звука. Етиленът е един от най-разпространените продукти на петролните рафинерии, а въглищата в момента имат най-голям принос за производството на електроенергия в Китай.

Nanjing University of Science and Technology

Което е важно - изследователите провели старт на прототипа на двигателя в широк диапазон температури при условия на недостиг и излишък на кислород. Във всички случаи прототипът показал устойчив старт и детонационни серии. Това означава, че този тип двигател и горивна смес ще бъдат подходящи за летене на различни скорости и височини. Например хиперзвуков самолет с такъв двигател ще може да излита и каца на обикновени летища на ниски скорости, което е невъзможно или трудно изпълнимо за други видове хиперзвукови двигатели.

Авторите на разработката се надяват, че с помощта на техния двигател ще бъде възможно да се намалят разходите за хиперзвукови полети.

По-рано в САЩ беше пусната лазерна система ZEUS с мощност квадрилион вата според информация на пресслужбата на Мичиганския университет, където е създаден лазерът.

Абревиатурата се превежда като "лазерна система с ултракратки импулси с мощност, еквивалентна на зетаватна". Зетават не е мощността на самото лазерно изследване. Предполага се, че мишени за лъча ще бъдат ускорени снопове електрони, които под действието на светлината ще се ускорят и ще придобият енергия от няколко зетавата. Това е необходимо за изследвания в областта на физиката на високите енергии, изучаване на свойствата на елементарните и субатомните частици. Например с помощта на ZEUS ще бъде възможно да се симулира гореща плазма около магнетари, астрономически обекти с много висока плътност, както и активни галактични ядра.

Сам по себе си лазер с мощност 3 петавата не е рекорд, тъй като през 2020 г. Китай тества инсталацията SULF с мощност 13 петавата. В момента ZEUS работи в тестов режим с мощност от едва 30 теравата.

В допълнение към фундаменталните физични изследвания инсталацията може да има приложно значение. Рентгенографията на меките тъкани изисква висока мощност на лъчение, което е вредно за здравето поради високата сумарна погълната доза. Ускорените с помощта на инсталацията електрони излъчват мощни рентгенови лъчи, но в рамките на няколко милиардни от секундата. По такъв начин с помощта на подобен източник на рентгеново лъчение ще бъде възможно да се получат висококачествени изображения с малка сумарна доза радиация, погълната от обекта.

По думите на един от разработчиците на инсталацията с помощта на предшественика на ZEUS той е успял да получи изображение на водно конче в най-дребни детайли, включително косъмчетата на лапичките.

ВИЖТЕ ОЩЕ: DARPA разработва най-новия летателен апарат за военни цели (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии