X
 
 

Социалните мрежи - враг на човечеството?

4507 4
Социалните мрежи - враг на човечеството?
Снимка: iStock/Guliver
Германският философ Маркус Габриел изказа остра критика за социалните мрежи в интернет. Според него главната опасност за човешкия мозък е т.нар. "виртуална реалност": социалните мрежи създават лъжлива, илюзорна представа за света. Габриел нарича социалните мрежи "най-големите врагове на човечеството", а онези, които стоят пред екраните и четат "fake news" или т.нар. "фалшиви новини" - "цифров пролетариат", който трябва да се избави от оковите си. Според него интернет гигантите трябва да бъдат на подсъдимата скамейка.

Маркус Габриел е роден през 1980 година и принадлежи на младото поколение европейски мислители. В САЩ е определян за най-добрият германски философ. Той не се застъпва за забрана на интернета като такъв, а за събуждане на умовете, за да не бъркат хората виртуалния свят с реалния.

САЩ ще изискват данни от социалните медии от кандидатите за виза

Кандидатите за американска виза ще трябва да предоставят данни за всичките си потребителски акаунти в социалните мрежи, съобщи BBC. Поч...

В свое интервю за испанското издание El Pais Габриел предупреждава, че човечеството е в плен на виртуалното мислене и са необходими усилия, за да се върнем към осъзнаването на реалния свят и човешките ценности. Всички понятия, които се внушават на хората през интернет, когато става въпрос за политика, мода, еротика или личен живот, са "фалшиви".

Според Габриел човечеството преживява най-радикалната информационна революция от времето на създаването на книгопечатането. В епицентъра на това глобално земетресение е кризата на "изображението" (representation). На хората се поднася псевдореалност, която те приемат за истинска. Гласуванията в парламентите, референдума за Brexit, фалшивите новини - всичко това води до загуба на "правилния" поглед: хората не знаят какво се случва в действителност. Реалността започва да изглежда далечна и изкуствена, а за да се "изтрезнее" от всичко това е необходимо да се задейства мислителния апарат и критичният ум.

Особеността на епохата ни е в това, че неподготвени хора получиха достъп до колосален обем информация и не знаят как да я използват. Като резултат от това днешното поколение млади хора са по-слабо образовани в сравнение с връстниците им от преди 30 години, които четяха само книги. С други думи, невежеството нараства в обратна пропорция на обема на електронна информация. Освен това какво се счита за информация? Порнофилмите, рекламите на хотели, електронните продажби или чатенето в социалните мрежи? Габриел е уверен, че човечеството е в плен на нов вид пропаганда и манипулация: потребителите на социалните мрежи дефакто остават без собствено мнение.

Според резултатите от изследване на Лондонското кралско общество зависимостта от социалните мрежи е по-силна от тази към цигарите и алкохола. Хората се привързват към екраните на смартфона си, като наркомани. Авторите на изследването стигат до извода, че социалните мрежи са "революционен инструмент", но през по-голямата част от времето потребителите четат това, което не им носи полза и изобщо не им е нужно. Те прекарват в интернет прекалено много време, вместо това да живеят реално.

Заради нападения над мюсюлмани, Шри Ланка спря най-популярните социални мрежи

Информационният отдел на правителството на Шри Ланка съобщи, че е блокирало някои социални медийни платформи, предаде БГНЕС. Според мес...

Маркус Габриел счита, че хората прекалено много се доверяват на "умната" техника и изкуствения интелект. Според него зад всяка машина стои човешки мозък и това никога няма да се промени. "Изкуственият интелект" е чист маркетинг, илюзия за глупаци. Има програмно осигуряване (software) — набор от кодове, съставени от хората, за да експлоатират други хора. Всички алгоритми са създадени от хората с цел да печелят от други хора. Ето защо потребителите на социалните мрежи са "цифров пролетариат", който замени "заводския пролетариат."

Габриел призовава свободните граждани да върнат контрола над интернет. Според него е необходима истинска цифрова революция, подобна на Великата френска революция, която да се осъществи по демократичен път, включвайки санкции и затвор за узурпаторите на интернет. "Силициевата долина и социалните мрежи са престъпни, защото подлъгват наивните потребители, те действат като опитни манипулатори, които добре познават човешката психология.

Според философа има изход от интернет капана, но за целта европейците трябва да си припомнят интелектуалното минало, да изработят нов подход, да се "събудят." С други думи - да престанат да бъдат "цифрови роби".

Френският философ и публицист, създател на термина "медиология", също смята, че в човечеството преживява своята Трета информационна революция, която е свързана с интернет - глобален поток от онлайн информация, социални мрежи и нечуван виртуален контрол над умовете.

Шефът на Дисни: Хитлер би обичал социалните мрежи

Изпълнителният директор на Дисни, Боб Игер призова американските политици да отхвърлят словото на омразата по време на предстоящите изб...

Вече няма граници, няма държави, няма правила на поведение. Но има манипулация, която превръща милиарди потребители в стадо овце. Истина е, че значението на социалните мрежи непрекъснато расте. В началото на годината населението на Земята е 7,7 милиарда души, а интернет ползват 4,2 милиарда. 3,4 милиарда са активни потребители в социалните мрежи. Това е истинска информационна революция, чието значение е трудно да осъзнае докрай. Едновременно с това нараства и нивото на риск, свързан с потапянето на неподготвени умове във виртуалния свят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Така младото поколение се подготвя за имплантацията на Чипа във врата, т.е. човекът да стане USB-дивайс на Световния изкуствен интелект.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Свобода на информацията не трябва да има, защото информацията е ВЛАСТ, както оръжието и парите. Затова народът се държи далеч от тези неща, които са притежание само на властимащите. Гаврата е, че в Конституцията е записано, че властта принадлежи на народа, но пък не му се дават средствата да я упражнява реално.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това, че нрода се държи като в забавачница и не си търси писаното в Конституцията, си е за негова сметка. Този който не оценява и не се ползва от правата си не ги заслужава.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ама това нашата патица Габриел ли е ?
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...