TikTok съди американския щат Монтана

3832
TikTok съди американския щат Монтана
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

TikTok“ подаде иск във федералния съд на САЩ, за да попречи на щата Монтана да въведе цялостна забрана на приложението. Безпрецедентната забрана, която трябва да започне да действа през 2024 г., нарушава защитеното от конституцията право на свобода на словото, твърди TikTok в иска.

"Вярваме, че нашето съдебно оспорване ще надделее въз основа на изключително силен набор от прецеденти и факти", заяви говорител на TikTok пред АФП. 

Мнение: Забраната на TikTok не е просто лоша идея, тя е глупава и опасна

Управляващите в САЩ се надпреварват с предложения, насочени към забрана на TikTok, видео платформата, използвана от повече от 150 милио...

БГНЕС припомня, че губернаторът на Монтана Грег Джанфорте подписа безпрецедентната забрана като закон на 17 май. Джанфорте написа в Туитър, че е одобрил забраната, за да "защити личните данни на жителите на Монтана от Китайската комунистическа партия". "Щатът е приел тези извънредни и безпрецедентни мерки въз основа на нищо повече от необосновани спекулации", твърди TikTok в своя съдебен иск.

Миналата седмица петима потребители на TikTok подадоха собствен иск, в който призоваха федералния съд да отмени забраната на приложението в Монтана с аргумента, че тя нарушава правата им на свобода на словото.

Щатът се опитва да упражнява правомощия в областта на националната сигурност, които могат да се упражняват само от федералното правителство, и в този процес нарушава правата на свобода на словото, се твърди и в двата иска, подадени срещу Монтана.

TikTok призова федералния съд да обяви забраната на приложението му в Монтана за противоконституционна и да блокира възможността щатът да я въведе в действие. "Монтана не може да забрани на жителите си да разглеждат или публикуват в TikTok в по-голяма степен, отколкото би могла да забрани „Уолстрийт джърнъл“ заради това кой е неговият собственик или идеите, които публикува", се твърди в иска, подаден от потребителите на TikTok.

Австрия забрани TikTok на служебните телефони на правителството

Австрия ще забрани TikTok на служебните телефони на федералните служители, присъединявайки се към нарастващия списък на западните държа...

Приложението е собственост на китайската фирма „ByteDance“ и е обвинявано от широк кръг американски политици, че е под опеката на китайското правителство и е инструмент за шпионаж от страна на Пекин.

Монтана стана първият щат в САЩ, който забрани TikTok, като законът ще влезе в сила през следващата година. Забраната ще послужи като правен тест за национална забрана на платформата. Забраната в Монтана предвижда нарушение всеки път, когато "потребителят получава достъп до TikTok, предлага му се възможност за достъп до TikTok или му се предлага възможност да изтегли TikTok". Всяко нарушение се наказва с глоба от 10 000 долара за всеки ден, в който е извършено.

Съгласно закона Apple и Google ще трябва да премахнат TikTok от своите магазини за приложения, а компаниите ще бъдат изправени пред възможни ежедневни глоби. Забраната ще влезе в сила през 2024 г., но ще бъде отменена, ако TikTok бъде придобит от компания, регистрирана в държава, която не е посочена от САЩ като чуждестранен противник, гласи законът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии