Уникален плаващ град в Южна Корея ще оцелява без връзка с външния свят

2098
Уникален плаващ град в Южна Корея ще оцелява без връзка с външния свят
Снимка: OCEANIX

Преди повече от две години група строители, инженери и архитекти се събрали около масата в ООН, за да обсъдят амбициозна концепция: плаващ град, който може да издържи на природни бедствия, включително наводнения, цунами и урагани от категория 5, пише Вusiness Insider.

Идеята не била нова: от десетилетия дизайнери и разработчици фантазират за изграждането на изкуствени острови и мегаполиси върху вода. Дори Омир си е представял митичен плаващ град.

Ето как ще изглежда градът на бъдещето (СНИМКИ)

Френският архитект Жак Ружери е представил концепция за плаващ град във вид на гигантски морски дявол – манта. Докато учените ми...

Но тези идеи били изключително трудни за реализиране - често заради опасения на местните власти. Подкрепян от ООН проект е отстранил подобно препятствие на 18 ноември, когато град Пусан, Южна Корея, се е съгласил да бъде домакин на плаващ град в сътрудничество с компанията OCEANIX и програмата ООН-Хабитат. Подобно на много крайбрежни градове, Пусан е застрашен от повишаването на морското равнище.

„Пусан е най-доброто място за нас да разгърнем този прототип - казва Итай Мадамом, съосновател на OCEANIX. - Но това е нещо, което се надяваме, че ще бъде полезно за всички крайбрежни градове по света и всички крайбрежни общности, които са изправени пред предизвикателството на повишаването на морското равнище."

Защитеният от наводнения град може да бъде завършен до 2025 г. Плаващият град на OCEANIX по същество ще бъде изграден от шестоъгълни платформи, кацнали на върха на водата. Шестоъгълниците са смятани за най-ефективните архитектурни форми: те позволяват на строителите да пестят както пространство, така и материали. Представете си подредените клетки на пчелна пита - по същество мрежа от преплетени шестоъгълници.

Платформите на града ще бъдат подсилени от варовиково покритие, два до три пъти по-твърдо от бетона, но все пак плаващо. Целта е да се развие устойчив на наводнения град, който се издига с морето и произвежда своя собствена храна, енергия и прясна вода. Клетките под платформите могат да се използват за настаняване на миди, водорасли или други морски дарове. А аквапоничните системи могат да използват отпадъци от риба за наторяване на растенията.

Германски експерт прогнозира все по-чести наводнения в Европа

Европа, по-специално Германия, ще се сблъсква с все по-чести наводнения през следващите години. Това каза д-р Стефани Хензел, научен ко...

Но дизайнът не е твърдо установен и OCEANIX все още не е определил размера на града. От компанията обясняват, че ще си сътрудничат с местни дизайнери в Южна Корея, за да приспособят прототипа към местната среда. OCEANIX ще разкрие резултатите от тези усилия на втора кръгла маса на ООН през април. Оттам екипът ще започне да проектира платформите и да осигури одобрение за строителство.

Цената, която подлежи на промяна в зависимост от окончателния дизайн и материалите, се оценява първоначално на 200 милиона долара.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии