Зукърбърг не можа да убеди за много неща - и за изборите в САЩ, и за личната информация

3083
Зукърбърг не можа да убеди за много неща - и за изборите в САЩ, и за личната информация
Снимка: Getty Images/Guliver

Facebook сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър в разследването му за евентуална руска намеса в американските президентски избори. Това потвърди основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването си пред Комисиите по търговия и правни въпроси на Сената. Припомняме, че днес, 11 април, Зукърбърг ще се яви и пред Комисиите по търговия и енергетика на Камарата на представителите на Конгреса, като изслушването е насрочено за 10:00 часа сутринта т.е. около 17:00 часа българско време.

Зукърбърг обаче доста бързо осъзна какво отговори на въпрос на сенатор Патрик Лийхи, който попита дали Facebook е получил призовки от Мълър и дали служители на компанията са разпитвани. Да, отвърна създателят на социалната мрежа, но след това влезе в уточнения: "Ще бъда внимателен, защото работата ни със специалния прокурор е конфиденциална и искам да съм сигурен, че в открито изслушване няма да разкрия нещо, което не трябва”. След това Зукърбърг продължи: "Не съм наясно дали има призовка. Мисля, че може би има, но със сигурност знам, че работим с разследването".

Интересът изпревари възможността да го контролираме

"Интересът изпревари възможността да го контролираме." Така коментира скандала с изтичането на лични данни от Facebook експе...

Създателят на Facebook призна и, че екипът му е прихванал "десетки хиляди" профили, които изглеждат свързани с Агенцията за интернет проучвания (т.нар. Фабрика за тролове, базирана в Санкт Петербург), но тези профили не са пряко свързани с Фабриката за тролове. Затова и Зукърбърг добави, че е нереалистично да се очаква, че ще има 100% защита от тролски атаки, само защото има хора с профили, работещи в Русия.

Същевременно Марк Зукърбърг посочи, че Facebook предупредил щабовете на кандидатите за президент на САЩ на демократите и републиканците през 2016 година, че има хакерски атаки от Русия през социалната мрежа. Директорът по сигурността на Facebook Алекс Стамос потвърди, като обясни, че работили да бъдат защитени профилите на ключови служители на щабовете. Стамос дори обяви, че социалната мрежа си сътрудничела с ФБР. Роби Мук, представител на предизборния щаб на Хилари Клинтън, моментално писа в Twitter, че Facebook не е предупреждавал щаба на Клинтън за такова нещо.

Притесненият Зукърбърг пред Сената: Грешката беше моя, съжалявам

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе подложен на щателен разпит при изслушването си пред Сената на САЩ. Причината е мащабният скан...

Изслушването

Зукърбърг прекара над 5 часа с членовете на сенатските комисии по търговия и правни въпроси, като неколкократно се извини за скандала с Cambridge Analytica, но така и не призна пряко, че Facebook е нарушил споразумение с Федералната комисия по търговия, съгласно което социалната мрежа се задължава да осъществява специален контрол върху опазването на лични данни на потребителите си. Припомняме, че съгласно това споразумение Facebook трябва изрично да създава специални инструменти за приложения като това на Cambridge Analytica (This Is Your Digitial Life), които изискват лични данни на потребяващите го. Инструментът трябва да гарантира, че потребителят е наясно какво ще предостави като лична информация т.е. той да влезе в приложението само след изричен въпрос дали иска, след като знае какви са последствията. Всяко индивидуално нарушение т.е. за всеки потребител, който е влязал в приложение без да е предвиден такъв предпазен механизъм, се наказва с глоба от до 40 000 долара. Припомняме, че в скандала с Cambridge Analytica 270 000 души използваха приложението "This Is Your Digital Life", а заради това лична информация за още 87 млн. потребители на Facebook е била използвана от Cambridge Analytica за разработване на алгоритъм, с който се влияе на политически възгледи и предпочитания. Британската компания е била консултант в кампанията на Доналд Тръмп за президент.

На Зукърбърг беше показан текст от правата за ползване на "This Is Your Digital Life", според който Facebook разрешава събраните данни от ползването на приложението да бъдат прехвърлени към други информационни масиви, извън Facebook. Не знаех за това, категоричен беше създателят на Facebook, информира The Daily Beast. Сенатор Ричард Блументал заяви, че текстът е подаден от проф. Александър Коган, който стои зад разработката на инструмента, до екипа за одобрение на външни приложения на Facebook. "Изглежда със сигурност, че трябва да сме били наясно, че този разработчик е поставил условие, което противоречи на правилата за ползване на платформата ни", обясни Зукърбърг. Той призна и, че Коган е продал данните от "This Is Your Digital Life" и на други места, не само на Cambridge Analytica. Затова и Блументал коментира, че ако държавата не промени правилата, Facebook няма да ги промени сам.

В свой коментар The Guardian пък обърна внимание, че някои от сенаторите буквално не са позволили на Зукърбърг "да гъкне" що се отнася до това какво събира Facebook като информация за потребителите си. Сенатор Камала Харис изрично наблегна на темата дали социалната мрежа следи движението на своите потребители в Интернет, както и физическото им местоположение, дори когато те не са логнати във Facebook и изрично попита дали за всеки потребител Facebook не "складира" информация в 96 различни категории. "Ще ви бъде ли удобно да ни кажете в кой хотел бяхте отседнали снощи", илюстрира ситуацията сенатор Дик Дърбън, а отговорът на Зукърбърг след известна пауза беше: "Не".

Ето как да видите дали Cambridge Analytica са ползвали ваши данни от Facebook

Facebook пусна инструмент, с който всеки потребител може да провери дали негови лични данни в социалната мрежа са били ползвани от Camb...

"Нека го кажа ясно. Ако вие или другите социални медии не си подредите правилата, никой от нас няма да разполага повече с лично пространство. Ако вие или другите социални медии не можете да поправите това, ще се наложи ние да го направим – ние, Конгреса", каза сенатор Бил Нелсън. А председателят на сенатската комисия по търговията – републиканецът Джон Тюн, беше категоричен – Facebook предлага услуга в замяна на лична информация и за да работи този бизнес модел, трябва и двете страни да са напълно наясно какво залагат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии