Зукърбърг с нов скандал: Плащал е на проверители на факти, за да цензурират медии?

5034
Зукърбърг с нов скандал: Плащал е на проверители на факти, за да цензурират медии?
Снимка: Getty Images

Два от най-големите австралийски университета и технологичният гигант Meta (собственик на Facebook и Instagram) на Марк Зукърбърг стоят зад кампании за заглушаване на новинарските материали за бъдещия ключов референдум в Австралия - това е заключението на журналистическо разследване на Sky News Australia.

Референдумът "Гласът на коренното население на Австралия" през 2023 г. ще поиска от гласоподавателите да одобрят промяна в Конституцията, с която се създава орган, който "може да прави изявления пред парламента и правителството по въпроси, свързани с коренното население на Австралия". Допитването ще се проведе между октомври и декември 2023 г.

Още: Мъск обвини Фейсбук в манипулации заради журналистическо разследване за проверителите на факти

Независими ли са фактчекърите и как Meta се намесва с цензура?

Разследване на Sky News Australia разкри тревожен опит за блокиране на политическия дебат и отразяването на новините около "Гласът", както накратко в страната наричат референдума. Този опит е финансиран от чужбина, твърдят разследващите журналисти. Един от основните изводи е, че глобалната система за проверка на фактите, използвана от Meta, не отговаря на собствените ѝ правила за безпристрастност и прозрачност.

В един от случаите Кралският технологичен институт в Мелбърн (RMIT) е получил разрешение от компанията майка на Facebook да блокира австралийската журналистика, въпреки че Meta е знаела, че това е нарушение на правилата, които основателят Марк Зукърбърг е установил, за да се дистанцира от отговорностите за проверка на фактите.

Зукърбърг е уверявал, че Meta не се стреми да бъде арбитър на истината в интернет. Той казва, че неговата платформа се контролира от структура, известна като Международна мрежа за проверка на фактите.

Още: Норвегия глобява Meta за нарушения на поверителността

Meta твърди, че операцията ѝ за проверка на фактите (фактчек) е независима, но Sky News разкрива, че технологичният гигант е подписал таен търговски договор директно с Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT), който позволява на звеното за проверка на факти да получава до 740 000 долара годишно от ирландски филиал на Meta.

Снимка: Getty Images

RMIT е бил сертифициран от Международната мрежа за проверка на фактите (IFCN), но сертификатът е изтекъл през декември, което оставя RMIT свободeн да цензурира австралийската журналистика без никакъв надзор.

Това е само една от 55-те операции за проверка на факти по света, които са подписали с IFCN, въпреки че са с изтекъл срок на валидност на удостоверенията.

Търговският договор между университета в Мелбърн и Meta има строги клаузи, които позволяват на Meta да развали споразумението, ако RMIT някога загуби сертификата си. Но технологичният гигант не го е направил.

Още: Американска актриса съди Meta за нарушаване на авторски права

Зукърбърг е блокирал Sky News Australia?

Университетът е използвал правомощията, които Facebook му е предоставил, за да "задуши" страницата на Sky News Australia във Facebook с фалшиви "фактчекове" (проверки на факти) няколко пъти през тази година. Така милиони австралийци са били възпрепятствани да четат и да гледат материалите на една от най-популярните медии в страната.

Проверителите на факти, наети от RMIT, са нарушили множество пъти кодекса - един от тях например е използвал акаунт в социална мрежа, за да нарече лидера на опозицията Питър Дътън "расист, всяващ страх", заради възгледите му за референдума. Същият този проверител на факти е публикувал множество проверки относно референдума "Глас", които са били платени от Meta и са довели до цензуриране на австралийската журналистика в платформата.

Одит на проверките на фактите на RMIT за референдума показва, че 17-те проверки в периода между 3 май и 23 юни тази година са ударили по мнения или възгледи против общественото допитване.

Разкритията, съдържащи се в разследването на Sky, повдигат въпроси относно глобалните методи на Meta за проверка на факти, които, изглежда, са превзети от активисти.

Още: Facebook заплаши Австралия заради нов медиен закон

Оправдания от Meta

Комуникационният екип на Meta се опита да омаловажи въпроса и продължи да възлага отговорността на Международната мрежа за проверка на фактите (IFCN), пише медията. IFCN твърди, че "не диктува на проверяващите факти как да спазват принципите".

Други случаи на цензура

В друг случай от кампанията, водена от академични среди, която оказва влияние върху референдума "Гласът", академик от Университета в Аделаида си партнира с активистка група, която публикува неточни статистически данни за отразяването на новините около референдума. И по този начин се излага невярното твърдение, че "Гласът" просто е убит от журналистиката в Австралия. Университетът и групата активисти работят заедно, за да създадат аргумента, че журналистиката и т.нар. дезинформация са виновни, ако "Гласът" се провали.

Разследването разкрива как действията на академика от Университета в Аделаида Виктория Филдинг са финансирани от групата "Австралийци за кралска комисия на Мърдок". Рупърт Мърдок е 92-годишен австралийски медиен магнат.

Както подсказва името на финансиращия партньор на университета, изследването има за цел да подкрепи аргументите за изправяне на журналистите пред кралска комисия за престъпление, свързано с отразяването на новините.

Още: Twitter заплаши Meta със съд заради приложението Threads

Двата университета вземат милиони от джобовете на австралийците

И двете операции за проверка на фактите се ръководят от учени, които работят във финансирани от данъкоплатците институции, всяка от които претендира за стотици милиони долари от австралийските граждани и безвъзмездни средства всяка година. И двете операции имат за цел да повлияят на начина, по който австралийците ще гласуват на предстоящия конституционен референдум, добавят от Sky News.

Още: Съдът на ЕС реши: Антимонополните органи могат да проверяват технологичните гиганти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии