Jameson Caskmates: резултатът от един безстрашен Sine Metu експеримент

7947
Jameson Caskmates: резултатът от един безстрашен Sine Metu експеримент
Снимка: Jameson/All Channels

Както вече знаете, съвместно с нашите домакини от Kaufland, успешно стартирахме първия по рода си в България фестивал Kraftland. Уникалното събитие стартира миналия уикенд във Варна, а в следващите няколко ще обиколим големите градове в цяла България. На 9-и и 10-и септември ще сме в Бургас (Kaufland в ж.к. Изгрев), на 16-и и 17-и септември ще ви чакаме в София (Kaufland на бул. “ген. Тотлебен“ 36), а на 30-и септември и 1-ви октомври в Пловдив (Kaufland до Гребния канал). Тази серия от впечатляващи събития представят най-интересните български крафт бири… но и едно изключително уиски.

Е, със сигурност се чудите какво прави едно уиски на фестивал за крафт бири? Подобно на всички съвременни митове и легенди, всичко започва от един бар. За да бъдем по-конкретни, един малък тъмен бар в ирландския град Корк.

Точно в този момент, всеки истински ценител на качественото уиски вече се досеща, че град Корк е дом на световно известната фабрика на Jameson. А в същото време, заклетите любители на бирата знаят, че там се намира и пивоварната Franciscan Well, която е най-старата и най-уважавана пивоварна за автентична крафт бира в Ирландия.

Снимка: Jameson/All Channels

Хипотетичният сценариЙ на нашата история продължава по най-естествен ирландски начин. Както правят всички простосмъртни ирландци, в края на дългия работен ден майсторите пивовари и техните колеги майстори-дестилатори често се отбивали в бара по пътя им към вкъщи. Една вечер точно в този малък, тъмен бар в сърцето на Корк се срещнали Брайън Нейтън, майстор-дестилатор на Jameson и колегата му Дейв Куин, който гордо носи титлата Master of Whiskey Science, с основателят и главен пивовар на Franciscan Well, Шейн Лонг.

Към края на вечерта, очаквано след дълги разговори около автентичните ирландски напитки, те стигнали до един екзистенциален въпрос – какво би се получило, ако бира бъде сложена в бъчви от уиски и аналогично, ако уиски отлежава в бирени бурета? Към този момент никой от тях нямал отговор, но пък само така се раждат гениалните идеи – като безстрашно скочиш дълбоко в неизвестното.

За мнозина уискито и силната бира са националните напитки на Ирландия. Ето защо, изглежда съвсем естествено рано или късно да възникне комбинация между двете. Така в една уникална колаборация, лимитирано количество от световно известното Jameson уиски започва да отлежава в бурета от крафт бирата на Franciscan Well. Е, ако трябва да сме точни, Jameson първи изпращат бъчви от уиски, в които силната крафт бира узрява. След което тези бъчви се доставят обратно в Jameson и биват използвани за отлежаването на уиски. Бинго! Така се ражда Jameson Caskmates.

“Когато бъчвите на Jameson се върнаха във фабриката ни след престоя си в пивоварната Franciscan Well, любопитството извади наяве най-доброто от нас, позволявайки ни да експериментираме като оставим най-доброто си Jameson Irish Whiskey да отлежи в бирените бурета,” разказва Ина Сингеоржан, бранд амбасадор на Jameson в България. “Открихме, че след около шест месеца бе постигнат перфектен баланс на вкусове, от който се роди нещо неповторимо, което нарекохме Jameson Caskmates.”

Зрелищна прожекция на "Мълчанието на агнетата" с JAMESON CULT FILM CLUB

Едва ли има човек, пропуснал да види „Мълчанието на агнетата“, но малцина имаха невероятния шанс да го преживеят по един не...

Sine Metu - или живей повече, страхувай се по-малко – е мотото, което е изписано на всяка бутилка Jameson по света. Определено, нагласата и поведението на безстрашие са вдъхновили създаването на това напълно новото усещане за вкус, което ще откриете в Jameson Caskmates. Запазвайки мекотата на тройно дестилираното Jameson уиски и добавяйки към него нотки на какао, кафе и твърд карамел, идващи от бирените бурета, Casksmates предлага нещо смело и истински уникално както на феновете на уискито, така и на любителите на крафт бирата.

И за да сме още по-конкретни, каквито са всички истински майстор-дестилатори, Jameson Caskmates завършва своя процес на зреене в бъчви от силна ирландска стаут бира, за да се превърне в едно забележително модерно ирландско уиски със следните характеристики:

- Аромат на свежи овощни плодове с нотки на зелена ябълка и круша, оставящ меки ечемични следи;

- Вкус с лек щрих на хмел и какаови зърна в комбинация с марципан и опушен дъб;

- Послевкус, който е дълъг и сладък, наситен с нотки на млечен шоколад и твърд карамел.

DAVE ROWNTREE с незабравимо изпълнение в нощта на Св. Патрик

Убийствен саунд и едно невероятно музикално пътешествие очакваха гостите в клуб ТЕРМИНАЛ 1 в София в изминалата петъчна вечер. Специале...

Отваряйте си очите за Jameson Caskmates в подбрани магазини от търговската мрежа, както и в най-добрите барове. Страхувайте се по-малко и живейте повече своето Sine Metu!  

Елате тази събота и неделя за да опитате, както невероятния вкус на Jameson, така и на всички родни пивовари. Facebook събитие ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

На коктейл без грим в "Ергенът". Ето какво предстои тази седмица (СНИМКИ)

Глория претърпя инцидент. Вижте какво се e случило (СНИМКИ)

Емилия каза истината за отношенията със съпруга ѝ Жорж Башур

Лили Иванова празнува рожден ден, бившият ѝ мъж издаде годините ѝ

Глория отговори със СНИМКА на слуховете за раздялата си с младото си гадже

Да се харесаш на всеки: Папи Ханс с емоционални признания за себе си (ВИДЕО)

Забравена на тавана: Продават на търг акустична китара на Джон Ленън (СНИМКА)

Честито: Христо Стоичков вече и с внук

Илиана Раева с неочаквана постъпка към Краси Радков (ВИДЕО)

Андреа се обясни в любов на турски актьор (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com