Карл Лагерфелд стана на 80 години

13115
Карл Лагерфелд стана на 80 години

Творческият директор на модна къща Шанел Карл Лагерфелд навършва днес 80 години.

Ексцентричният стилист, който е един от най-прочутите в света, е роден в Хамбург, Германия, на 10 септември 1933 г. Известен с дръзките си дизайни и постоянно претворяване, Лагерфелд е определен от модната библия "Вог" като "несравним интерпретатор на настроението на момента".

Лагерфелд: Меркел да се облича според специалните си пропорции

Карл Лагерфелд счита, че германският канцлер Ангела Меркел трябва да се облича "в съответствие със специалните си пропорции". Творческ...

Бащата на Лагерфелд Кристиан натрупва състоянието си от продажби на кондензирано мляко. Карл и голямата му сестра Марта, както и тяхната полусестра Теа израстват в заможно семейство, съобщава БГНЕС. Майка му Елизабет е цигуларка и на вечеря често се обсъждали теми като религиозната философия.

Когато Хитлер идва на власт, семейство Лагерфелд се мести в селски район на Северна Германия и по-късно дизайнерът разказва, че там бил откъснат от всякаква информация за нацистите. Още от ранна възраст Карл проявява интерес към дизайна и модата. Като дете той често изрязва снимки от модни списания. Освен това бил критичен към облеклото на съучениците си. Но едва в юношеска възраст, след като семейството му се връща в Хамбург, Лагерфелд се впуска в света на висшата мода.

Чувствайки, че бъдещето му е другаде, 14-годишният Лагерфелд взема смелото решение, с благословията на родителите си, да се премести в Париж. Там остава две години, през които участва със свои скици и модели в конкурси по дизайн. На един от конкурсите печели първо място в категория "Палта" и среща друг победител, Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели.

Скоро Лагерфелд започва да работи за френския дизайнер Пиер Малмен, първо като младши асистент, а по-късно и като чирак. Позицията е тежка и младият дизайнер остава на нея три години. След това става творчески директор на друга модна къща, а през 1961 г. създава своя собствена.

Benetton навърши 15 години с нов магазин в Bulgaria Mall

След 15 години в България на 15 август Benetton открива 15-тия си магазин! Цветното пътешествие в България на любимата марка започна ...

Успехът идва бързо и Лагерфелд прави колекции за утвърдени модни марки като Кло и Фенди. Той става известен в модния бранш с иновативния си стил, улавящ духа на времето. Дизайнерът обаче цени и миналото и често пазарува от битпазари. През 80-те години на миналия век Карл Лагерфелд вече е голяма звезда в модния свят. Той е любимец на медиите, които обичат да отразяват променящия му се вкус и социален живот. Дизайнерът създава приятелства с други големи звезди, включително художника Анди Уорхол.

В началото на 80-те Лагерфелд прави с Шанел нещо, което малцина смятат за възможно. Той връща почти замрялата модна марка към живота с модерна линия конфекция. През 1984 г. стилистът създава и собствена марка, която построява около идеята за "интелектуален сексапил".

През 2005 г. Карл продава марката си на Томи Хилфиджър. В последните години Лагерфелд, който се увлича и от киното и фотографията, продължава да работи на бързи обороти. "Най-много се наслаждавам на това да правя нещо, което никога преди това не съм правил", казва дизайнерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com