Леонардо ди Каприо свидетел срещу рапър от Fugees, обвинен във финансови измами

1213
Леонардо ди Каприо свидетел срещу рапър от Fugees, обвинен във финансови измами
Снимка: Getty Images

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо свидетелства по делото срещу бившия рапър от Fugees Прас Мишел, обвинен в заговор за превод на средства от малайзийски фонд към кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама в САЩ през 2012 г.

Според прокуратурата Мишел е участвал в заговор с малайзийския бизнесмен Джо Лоу за трансфер на средства от малайзийския държавен фонд 1MDB към кампанията на Обама чрез отделни донори. Обвинението твърди, че около 100 милиона щатски долара са преведени чрез 50-годишния Мишел. Той твърди, че е невинен. Делото започна в Ню Йорк в четвъртък, съобщава Асоишейтед прес.

Барак Обама, сн. Getty Images

Рапърът е съосновател на влиятелната през 90-те години на миналия век хип-хоп група Fugees заедно с Лорин Хил и Уайклиф Жан. Групата е известна с хитовете си "Ready or Not" и кавъра "Killing Me Softly with His Song".

Леонардо Ди Каприо бе призован като свидетел по делото заради връзките си с малайзийския бизнесмен, за когото се смята, че е архитект на скандала. Той също е с предявено обвинение в САЩ, но се укрива, пише БТА.

ОЩЕ: ФБР разпита Леонардо ди Каприо заради афера с милиони

Според прокуратурата малайзийският финансист е използвал фонда 1MDB, за да поддържа екстравагантен начин на живот, привличащ знаменитости. Смята се, че той е отклонил средства, за да закупи имоти в Бевърли Хилс и Манхатън, суперяхта, частен самолет и др. Със средства от фонда са организирани разточителни тържества за рождени дни на Джо Лоу с участие на Джейми Фокс, Крис Браун, Лудакрис, Бъста Раймс и Фарел Уилямс. Бритни Спиърс пък изскочила от тортата за рожденика.

Леонардо ди Каприо на наградите "Оскар" през 2023 г., сн. Getty Images

Ди Каприо, срещу когото няма обвинения, познава Мишел от 90-те години на миналия век, както и финансиста Джо Лоу от години. Носителят на "Оскар" каза в съда, че се е запознал и сприятелил с Джо Лоу на парти за рожден в Лас Вегас през 2010 г. Финансистът правил подаръци на актьора, които той впоследствие върнал. Сред тях била картина на Пикасо, оценена на 3,2 милиона щатски долара и колаж на Баскиа за над девет милиона щатски долара. Джо Лоу бил сред редовните дарители за благотворителната фондация на Ди Каприо.

Звездата от "Титаник" редовно бил канен от Джо Лоу "на яхти, в нощни клубове" заедно с други знаменитости, често сред тях бил и Прас Мишел. За новогодишно парти малайзиецът наел самолет, с който гостите му от шоубизнеса да пътуват до Австралия и да се върнат в САЩ, за да посрещнат новата година два пъти.

Джо Лоу, сн. Getty Images

Веднъж Джо Лоу "спомена мимоходом, че иска да направи голямо дарение за Демократическата партия", каза Леонардо ди Каприо в съда. Той спомена "20 до 30 милиона долара. Казах му: Еха, това са много пари".

Това са част от средствата, преведени чрез Прас Мишел според прокуратурата. Той е обвинен, че е превел дарение за кампанията на Барак Обама, прикривайки произхода на парите.

Със средства от държавния фонд Джо Лоу финансирал продукцията "Вълкът от Уолстрийт" на Мартин Скорсезе с Леонадро ди Каприо в главната роля. Актьорът каза в съда, че екипът му и студиото проучили Лоу преди инвестицията му и установили, че той е "легитимен бизнесмен, който иска да инвестира във филма". Сред продуцентите на филма е Риза Азиз - доведен син на тогавашния премиер на Малайзия Наджиб Разак.

Благодаря ти, Лео: Ди Каприо дари голяма сума на фондацията на Елена Зеленска

Холивудският актьор Леонардо ди Каприо дари значителна сума на фондацията на съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Еле...

Алиша Кийс и Джо Лоу, сн. Getty Images

Разак оглавява държавния фонд 1MDB при създаването му през 2009 г. с цел насърчаване на чуждите инвестиции. Скоро обаче фондът натрупва 12 милиарда щатски долара дълг и се озовава в епицентъра на международен корупционен скандал. Според Министерство на правосъдието на САЩ повече от половината от 8-те милиарда долара, набрани на фондовия пазар, били откраднати. Според следователи Наджиб Разак ползва стотици милиони от фонда за предизборната си кампания, подкупва политици и уволнява главния прокурор на страната, защото го разследва. През 2018 г. Наджиб Разак и партията му са отстранени от властта на избори. През 2020 г. той е признат за виновен за корупция и е осъден на 12 години затвор.

През 2020 г. банка "Голдман Сакс" признава ролята си в измамната схема и плаща 2,3 милиарда долара обезщетение в рамките на споразумение с правителството на САЩ. Отделно банката сключва споразумение с правителството на Малайзия за 3,9 милиарда щатски долара обезщетение.

Предприемачът Елиът Бройди, който е сред водещите фигури в набирането на средства за Републиканската партия на САЩ и за бившия президент Доналд Тръмп, бе обвинен, че е водил незаконна лобистка кампания в полза на Джо Лоу с цел прекратяване на разследването в САЩ за източването на фонда 1MDB. Бройди се призна за виновен, но бе помилван от президента Доналд Тръмп и се размина с присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Над 400 костюма са облечени досега в Dancing Stars

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com