Показват "Момчето, което беше цар" в НДК

5148
Показват "Момчето, което беше цар" в НДК

Авторите на "Георги и пеперудите" подготвят уникална за България прожекция на последния си филм - "Момчето, което беше цар". Събитието ще се състои на 15 юни в зала 1 на НДК, съобщиха от продукцията.

Изборът на тази дата не е случаен – 16 юни е рожденият ден на Симеон Сакскобургготски. Този подход цели да провокира дебат и една символична равносметка на последните 20 години политически живот в България. "Филмът ни засяга особено важна и деликатна за съвременната българска общественост тематика, тази за вярата в демокрацията и сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Биографията на Симеон се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните години", споделя Мартичка Божилова, продуцент на "Момчето, което беше цар".

Сакскобургготски загуби окончателно "Кричим"

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца „Кричим”. Това...

Световната премиера на филма бе през септември миналата година в рамките на най-мащабния фестивал в света, Международния филмов фестивал в Торонто, Канада, последвана от европейска премиера на престижния фестивал "BFI London International". Водещото издание "Time Out London" коментира, че "Ерол Морис среща братя Коен в този филм – един истински деликатес...", а "Variety" определи монтажа като първокласен. Безспорната сила на филма е виртуозният баланс на силно полярните позиции по темата, особено в нашето общество. Изключително интересна е реакцията на главния персонаж – Симеон Сакскобургготски - който след като гледа филма се замисли дълбоко и каза, че "времето ще покаже", а впоследствие призна, че всеки има право на гледна точка.

"Вълнуващата екстремност в позициите относно тематиката на филма е особено ценна за неговото представяне, защото придава неповторим импулс на продукцията. За единствената досега прожекция в България – по време на тазгодишния София Филм Фест – билетите свършиха преди официалното лансиране на филма, а интересът многократно се повиши. Групата, успяла да проникне в залата, ръкопляскаше, смееше се, бурно негодуваше и заемаше шумно позиция по време на самата прожекция. Приемането на филма бе неописуемо живо и истинско. Вярвамe, че с ексклузивното и много по-амбициозно филмово събитие в зала 1 на НДК ще постигнем още по-силен ефект и ще привлечем много повече публика", споделя Мартичка Божилова. "Момчето, което беше цар" започва в 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com