София Лорен празнува своя 80-ти рожден ден

84457
София Лорен празнува своя 80-ти рожден ден
Снимка: Gettyimages

Легендарната София Лорен днес навършва 80 години.

София Лорен (София Вилани Шиколоне) е родена в Рим, но както сама казва – по чиста случайност. По дух и темперамент си остава истинска неаполитанка, тъй като е израсла в близкото до Неапол градче Поцуоли.

Принц Джордж стана на една годинка

Принц Джордж, трети поред по линията на наследяването на британската корона, днес духа първата си свещичка на частно тържество, органи...

"През детството ми (през Втората световна война) гладувах. Нямаше работа, нямаше пари. Не забравих това време, тази рана не зарасна. Който някога е бил беден, никога не забравя това", казва Лорен в автобиографичния си телевизионен филм "Моят дом е пълен с огледала", в който играе майка си Ромилда. С нея актрисата е била в специални отношения и благодаря на саможертвата й София успява да пробие.

Вторият важен човек в нейния живот е съпругът й – видният продуцент Карло Понти. Именно той я въвежда в света на киното. Когато се запознават в началото на 50-те години, Карло Понти е женен. Тъй като той не може да получи развод в тогавашна католическа Италия, двойката сключва тайно брак в Мексико, с което си навлича гнева на Ватиката. Повторното им бракосъчетание е през 1966 г. Понти, който е 22 години по-възрастен от София умира през 2007 г.

София Лорен е много привързана към двамата си синове Карло и Едуардо – единият е талантлив диригент, а другият режисьор.

София Лорен се е снимала и с най-красивите актьори от своето поколение – Кларк Гейбъл, Пол Нюмън, Грегъри Пек, Чарлтън Хестън, Марлон Брандо, неин постоянен партньор е бил разбивачът на женски сърца Марчело Мастрояни. Лорен обаче никога не е била замесена в любовни интриги и цял живот е била вярна на съпруга си.

С Мастрояни играят в много филми, създавайки невероятен тандем в филмите "Брак по италиански", "Вчера днес и утре", "Слънчогледи", "Един специален ден". За последен път се снимат заедно през 1994 г.

Честит рожден ден, Гриша! Пожелаваме ти титлата от Мастърс 1000!

23 години навършва днес звездата в мъжкия тенис Григор Димитров. Навръх рождения си ден той ще направи опит да подобри пореден свой рек...

София Лорен е играла в повече от сто филма. На екрана тя е пресъздала целия спектър роли – от просто селско момиче до благороднички и фатални жени. Но една от най-ярките и незабравими нейни роли е тази на смелата Чезира във военната драма "Чочарка" по произведението на Алберто Моравия. За тази роля тя е удостоена през 1962 г. с "Оскар". Това признание отваря пред Лорен вратите на Холивуд, където тя работи с водещите киностудии. Вторият си Оскар – за цялостно творчество - Лорен получава през 1991 г.

На 71 години София Лорен се снима гола за популярното мъжко списание "Пирели", за което работят едни от най-известните фотографи. По този повод тя казва: "Това е първият и последният ми подобен опит", макар на екрана често да е демонстрирала знойните си форми.

Сега актрисата рядко се снима. Последната й роля бе в късометражния филм "Човешкият глас" на сина й Едуардо по пиеса на Жан Кокто.

По случай 80-годишнината на примата на италианското кино в четвъртък в Мексико бе открита изложба, посветена на юбилея й.

"Това не е честване на миналото, а пролог на един красив живот, който ми даде много. Още чувствам нужда да работя, всеки ден ставам с много идеи", заяви на пресконференция Лорен в присъствието на сина си Карло Понти и на мексиканския медиен магнат Карлос Слим, в чийто музей "Соумая" е подредена изложбата".

Елизабет Втора отпразнува 88-ия си рожден ден

Британската кралица Елизабет Втора отпразнува 88-ия си рожден ден в тесен семеен кръг, предаде ИТАР-ТАСС. По традиция честването став...

Посетителите ще могат да видят от 22 септември тоалети, бижута, чанти, които София Лорен е носила в знакови филми или във важни моменти от живота си. На централно място в експозицията, озаглавена "София Лорен, вчера, днес и утре" е поставена статуетката Оскар, с която е наградена за играта си във филма "Чочарка".

Честването на София Лорен в Мексико включва прожекции на нейни филми, както и концерт под диригентството на сина й Карло. А Карлос Слим ще даде голяма вечеря в нейна чест днес – на рождения й ден, на която са поканени много известни личности от артистичния и деловия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com