Съдбите на Джони Деп и Амбър Хърд ще се решат в друг съд - този на общественото мнение

8173
Съдбите на Джони Деп и Амбър Хърд ще се решат в друг съд - този на общественото мнение
Снимка: Getty Images

След шест седмици на свидетелски показания по грандиозното дело за клевета, в което бяха показани добрите, лошите, а и грозните моменти от някогашната връзка на Джони Деп и Амбър Хърд, на ход е вече журито. Съдебните заседатели ще подновят обсъжданията във вторник (31 май).

Каквито и да са присъдите по иска на Деп на стойност 50 млн. долара и по насрещния иск на Хърд за 100 млн. долара, едно е сигурно: съдбата на кариерите им ще бъде решена в един друг съд – този на общественото мнение.

Актрисата от „Аквамен“ е съдена от бившия си съпруг заради авторска статия за Washington Post от 2018 г., в която е намекнала, че звездата от „Карибски пирати“ я е малтретирал. Въпреки че Хърд не назовава името му директно, Деп твърди, че обвиненията ѝ са повлияли на способността му да работи.

Независимо дали е справедливо или не, вълната от подкрепа, която Деп получи в социалните мрежи по време на процеса - особено в TikTok - може да е от изключителен плюс за него в бъдеще, казва пред CNN експерт от развлекателната индустрия. Американското издание разговаря с още петима негови колеги, повечето от които са на същото мнение.

"Не бях сигурен какво да очаквам, преди той да се изправи пред съда, но смятам, че делото не е довело до нищо друго, освен да подпомогне публичния му имидж", твърди анонимният коментатор.

Друг високопоставен холивудски публицист, който не е работил нито с Деп, нито с Хърд, заяви, че имиджът и на двамата бил разрушен. „Парите са токсични, а алчността разрушава. Никой не печели в този случай“.

Индустрията, която умее да прощава

Естествено, и двамата актьори ще трябва да преодолеят редица препятствия, след като приключи съдебната им сага. Хърд свидетелства, че Деп е упражнявал словесно и физическо посегателство срещу нея, обвинява го и в сексуално насилие по време на връзката им. Актьорът многократно заяви на свидетелската скамейка, че никога не е удрял жена, отрече обвинението на Хърд в сексуално насилие и сам се нарече жертва на домашно насилие от страна на бившата си съпруга – нещо, което тя отрича.

Деп и Хърд се запознават през 2009 г. на снимачната площадка на филма "Дневникът на едно пиянде“ („The Rum Diary“). Сключват брак през 2015 г., но две години по-късно се развеждат.

Снимките, както и аудио- и видеозаписите, показани по време на делото, рисуват картина на двама души във връзка, характеризирана като "взаимно насилие" от Лорел Андерсън. Тя е клиничен психолог, който е работил с Деп и Хърд през 2015 г. като техен брачен консултант.

Какво предстои обаче оттук нататък? Агентът по развлекателните програми Дарил Маршак смята, че филмовите студия може да изпитат колебания по въпроса дали да се ангажират с актьори, въвлечени в спор, който се разиграва толкова публично. „Робърт Дауни-младши спечели "Оскар", а след това разгласи надлъж и нашир личните си дела, което отблъсна хората", казва агентът, който е представлявал звезди като Леонардо ди Каприо и Хилари Суонк. "Мисля, че Холивуд е странно място. Когато оставиш мръсното си бельо пред пералнята, изпълнителните директори и всички останали сякаш се отдръпват“.

Деп вече изпита сериозни проблеми, откакто Хърд написа онази статия през 2018 г. 58-годишният актьор участваше в два филма оттогава насам, които не го споменаха по име – „В очакване на варварите“ и „Минамата“. Хърд, чийто насрещен иск се базира на твърдението, че е била оклеветена от адвокат на Деп (нарекъл твърденията ѝ "измама"), ще се появи в продължението на "Аквамен", планирано през 2023 г.

Според Маршак – „невероятният талант“ на Джони Деп ще му помогне също да се завърне на екрана. „Холивуд умее да прощава. Когато нещата притихнат, мисля, че той ще успее плавно да се върне в бизнеса. Холивуд е променлива среда“.

Представянето в съдебната зала на адвокатите на Деп и Хърд също може да формира гледната точка на индустрията към двете звезди, тъй като милиони хора гледаха редовните им изявления и са запознати с най-малките детайли.

"Изглежда, че в световен мащаб хората са поляризирани, докато процесът се развива не само в съдебната зала, а и в медиите", казва Аманда Руизи, основател и президент на AKR Public Relations&AKR Ventures. Руизи смята, че представителите на Деп са били по-ефективни. "Екипът по правни и стратегически комуникации на г-н Деп е свършил невероятна работа с предаване на последователно послание и в съдебната зала, и в медиите, което според мен е помогнало за събиране на тази голяма подкрепа от неговата фенска маса“.

Ще се завърне ли Джони Деп в "Карибски пирати 6"?

Феновете на лудия пират Джак Спароу, изигран от Джони Деп във всичките пет предишни продължения на "Карибски пирати", получиха надежда,...

Не че поддръжниците на Деп имаха нужда от това подтикване. Везните на справедливостта в социалните мрежи са силно наклонени в негова полза. Един от авторите на The Cut попита: "Ето една жена, която разказва с мъчителни подробности как един изключително известен мъж уж я е малтретирал. Защо през 2022 г. толкова много хора я мразят за това?".

Социологът Никол Бедера предложи няколко теории - както в Twitter, така и в статия за Harper's Bazaar - за това защо много жени, преживели домашно насилие, също подкрепят актьора. "За жените може да бъде страшно, а за жертвите на домашно насилие – допълнително травмиращо, да съчувстват на човек, преживял насилие. Ако насилието наистина е навсякъде и ако то изглежда така, сякаш може да се случи на всеки, тогава много жени ще започнат да се притесняват. Така че изненадващо ли е, че много жени се обявяват в защита на Деп? Не, изобщо не“, пише Бедера.

36-годишната Хърд също има своите почитатели, но е очевидно, че гласовете им се чуват доста по-малко от тези на феновете на „карибския пират“ – и около сградата на съда, и в самата развлекателна индустрия. Бившият ѝ колега на екрана Дейвид Крумхолц публично се обяви в нейна защита, актрисата Елън Баркин свидетелства в нейна полза, а комикът Кати Грифин написа в отговор на Хърд по време на досъдебното производство: "Мисля за теб и ти изпращам цялата си любов“.

Амбър Хърд направи шокиращи разкрития за Джони Деп (ВИДЕО)

Делото за клевета, което Джони Деп води срещу бившата си съпруга, Амбър Хърд, вълнува цял свят. Може би защото е публично, но отдавна ...

Снимки: Getty Images

Бъдещето на франчайзите им е в опасност?

Основна част от исковете на Хърд и Деп се състои в това, че кариерите им (по-конкретно бъдещето им в съответните филмови франчайзи) са били неблагоприятно засегнати.

През последните няколко седмици екипът на Деп се опитва да докаже, че актьорът, който изигра Джак Спароу в пет филма от „Карибски пирати“, е бил отстранен от потенциалния шести заради статията на Хърд пред Washington Post. Продуцентът на франчайза Джери Брукхаймър заяви пред The Times, че „бъдещето (б.а. – на Деп и на филма) все още не е решено“. Той добави само, че екипът работи по два сценария – един с Марго Роби в главната роля и един без австралийката.

Бившият агент на Деп - Кристиан Карино, който започна да представлява актьора през октомври 2016 г. и дори работеше за Деп и Хърд по едно и също време, даде много интересни свидетелски показания. Той каза, че според него обвиненията в домашно насилие, отправени от актрисата към Деп, са стрували на актьора заплата на стойност десетки милиони долари.

А когато адвокатът на Хърд притисна Карино за „други проблеми“, които Деп може да е имал, докато е работил филмите за "Карибски пирати", той ги отхвърли. "Наясно съм, че е закъснявал, но той е закъснявал за всичко през целия си живот", отвърна Карино.

Искат Амбър Хърд да бъде отстранена от "Аквамен 2"

Петиция в онлайн платформата Change.org, в която се иска отстраняването на 36-годишната американска актриса Амбър Хърд от втората част ...

Трейси Джейкъбс – друг от свидетелите, посочва различен акцент. Тя заяви, че е била честна в разговори с Деп, че че постоянното закъснение на снимачните площадки и поведението му, включително употребата на наркотици и алкохол, вреди на кариерата му. Джейкъбс също беше агент на актьора – в продължение на цели 30 години.

"Звездата му беше помръкнала, тъй като ставаше все по-трудно да му се намери работа предвид репутацията, която беше придобил заради закъсненията си и други неща", свидетелства Джейкъбс. "Хората говореха и задаваха въпроси за поведението му“.

Според неназован холивудски режисьор Деп никога повече няма да участва в голям франчайз. „Вярвам, че Джони Деп ще може играе в различни независими филми, защото името му все още има значителна стойност. Има и публика, която иска да го гледа. Но студията ще бъдат по-предпазливи и по-загрижени за обществения отзвук, за разлика от по-малките независими компании“, твърди той пред CNN.

Режисьорът вярва също, че делото по никакъв начин не подпомага имиджа на Амбър Хърд. В момента върви петиция тя да бъде отстранена от предстоящия филм от поредицата „Аквамен“. Той обаче вече е заснет и е в период на пост-продукция. Вероятно няма да последва чак такъв радикален ход от страна на продуцентите, но един от тях признава, че екипът е „притеснен“ за ролята на Хърд заради „липса на химия“ с екранния ѝ партньор Джейсън Момоа.

Според основателя на Herald PR Джуда Енгелмайер – делото е укрепило имиджа на Джони Деп. „Показанията му – независимо дали са истина, или актьорска игра – предизвикаха вълнение у феновете, защото той им липсва. Студиата виждат, че той все още има голяма фенска база“.

Преди почти десетилетие, преди драмата с Деп да излезе наяве, Хърд заяви пред Vanity Fair, че е готова да преживее „приливите и отливите“ в актьорската си кариера. "Мислите ли, че щяхте да се занимавате с това, ако знаехте, че ще бъде такъв цирк?", попитаха я в интервю през 2013 г. „Абсолютно. Обичам постоянните изпитания“, отвърна актрисата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Колко точно са близки Мистър България и Виолета от "Игри на волята"? (СНИМКИ)

Надежда от "Ергенът" е в болница (СНИМКА)

Кание Уест отваря собствено порностудио

След подъл женски номер: "Ергенът" напусна още една дама (СНИМКА)

Невиждано: Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen (ВИДЕО)

Продават любимите дрехи на Вивиан Уестууд за благотворителност

На коктейл без грим в "Ергенът". Ето какво предстои тази седмица (СНИМКИ)

Глория претърпя инцидент. Вижте какво се e случило (СНИМКИ)

Емилия каза истината за отношенията със съпруга ѝ Жорж Башур

Лили Иванова празнува рожден ден, бившият ѝ мъж издаде годините ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com