Тревожни нива достига насилието в тийнейджърските филми

38551
Тревожни нива достига насилието в тийнейджърските филми
Снимка: Getty Images / Guliver

Сред най-касовите холивудски филми на 2012 г. повече насилие с използване на оръжие има в продукциите, ориентирани към тийнейджърска публика, отколкото в тези, подходящи за по-възрастни, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на доклад на американски специалисти, публикуван в декемврийския брой на сп. "Pediatrics", цитирано от БТА.

Авторите на доклада от университетите на Пенсилвания и Охайо посочват, че след като през три последователни години филмите с рейтинг PG-13 са демонстрирали сходно количество насилие с тези с рейтинг R, през 2012 г. в тях са присъствали повече насилствени сцени с оръжие.

Джъд Лоу ще участва в "Шерлок Холмс" 3

Джъд Лоу потвърди участието си във филма "Шерлок Холмс" 3. Лоу разкри, че сценарият на третата част се пише в момента, но продуцентит...

Според препоръките на Американската асоциация на кинокомпаниите рейтингът PG-13 предупреждава родителите, че даденият филм не трябва да превишава и дори да съдържа същото количество насилие, голи сцени, еротика, непристоен език и други елементи, характерни за филмите с рейтинг R (продукции с ограничен достъп, до които лица до 17 години се допускат само с родител).

Рейтингът PG-13 предупреждава настоятелно родителите за неподходящо съдържание във филма за деца до 13 години, като лица до тази възраст се допускат на прожекции само с родители.  Седемте най-касови филма на 2012 г. са с рейтинг PG-13, като пет от тях, сред които "007 координати: Скайфол" и комиксовите приключения "Отмъстителите", "Черният рицар: Възраждане" и "Невероятният Спайдърмен", са екшъни с насилствено съдържание. Дебатът за насилственото съдържание във филмовите продукции се разгоря отново след вълната от масови стрелби на млади американци.

Авторите на доклада отбелязват също, че след въвеждането на рейтинга PG-13 през 1984 г., в обозначените с него филми нивото на насилие е било сходно с това в продукциите с рейтинг G (подходящи за всички възрасти) и PG (с препоръчително родителско присъствие).

"Изключително смущаващо е, че продукциите с рейтинг PG-13 съдържат толкова много насилие. Известно е, че филмите учат децата за поведението на възрастните и сцените с използване  на оръжие могат да се възприемат като вълнуващи и привлекателни от подрастващите. Наличието на оръжия във филмите може да подсили ефекта на агресия сред младите хора", казва Дан Роумър, един от авторите на доклада.

Три „вкусни” филма ни очакват на Киномания

Три кулинарни филма ще радват зрителите на тазгодишната Киномания. По традиция прожекциите ще са придружени с ястия, подобни на тези, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шоубизнес